Wie is het Fort van de Verbeelding

Maak kennis met alle medewerkers van het Fort van de Verbeelding!

Archief

Neem hier een kijkje in het archief van projecten door het Fort van de Verbeelding, teruggaand tot 2000.

2001-2007 Op en vanuit Fort Wierickerschans

Archief 2007
Archief 2006
Archief 2005
Archief 2004
Archief 2003
Archief 2002-2001

2007-2010 Overal er nergens

Archief 2009
Archief 2008

2010 – Vanuit Utrecht

Archief vanaf 2014

Archief 2013
Archief 2012
Archief 2011
Archief 2010

Anbi

Stichting Fort van de Verbeelding heeft een ANBI status, op deze pagina vindt u alle informatie.

ANBI status

Activiteiten- en Beleidsplan stichting Fort van de Verbeelding 2018

Jaarrekening 2018

Donatie voor particulieren

Donatie voor bedrijven

Peter de Boer

In 2001, met Margreet Melman, initiatiefnemer van Fort van de Verbeelding en sindsdien eigenaar. Heeft de algemene en muzikale leiding. Geestelijk vader van Fort Dudu, HART, het Schoolpleinorkest, het Grijze Koppen Orkest en andere Community projecten. Leidt het liefst grote projecten met veel verschillende muzikale ingredienten. Om die uiteindelijk als dirigent met elkaar te verbinden. Componeert en maakt muziek op veel instrumenten.

Katinka van der Velden

Doet sinds 2014 de financiële administratie. Betrokken, nuchter, zakelijk en met een enorme werk-spirit. Precies wat het Fort anno 2014 nodig heeft. Katinka is verder werkzaam bij administratiekantoor Hulshof-vanderVelden. Dat u het weet.

Joost van der Graaf

Ook sinds 2008. Leidt Schoolplein Orkesten alsof hij het al jaren doet, wat ook klopt. Heeft engelengeduld en valt op door combinatie van prachtig rokkostuum en rode gympen. Deed mee aan Fanfare 11-11 (2012, 2013). Begeleidt naast zijn werk bij ons, gospelkoren, speelt (bas)gitaar en is docent basgittaar bij Het Muziekcollectief in Leiderdorp.

Anke van Esch

Sinds 2011 bij het Fort. Opnieuw een muzikale actrice in de Schoolplein Orkest-pool. Is goed in ‘groot’ dirigeren en speelt prachtig trompet. Doet vaak de zuidelijke Schoolplein-projecten, zoals in 2012 voor het Tromp Festival.

Judith Lodewijks

Zakelijke leiding, projectleiding en sinds 2017 mede-eigenaar van het Fort. Sinds 2011 op het Fort kantoor. Nam eerst de Schoolpleinorkesten op bevlogen wijze onder haar hoede en hield zich toen bezig met de Uitrol daarvan, het Grijze Koppen Orkest, de Sint Maarten Parade het Tromp Festival en veel meer. Deelt met het Fort haar Dogtroep-roots waar ze zowel als actrice als op het kantoor werkte.

Bart Volmer

Sinds 2012 beheerder van de Verbeelding. Nam gelijk met veel energie en overzicht de verhuizing naar de fabriek onder z’n vleugels. Speelt bugel en was voorzitter van het Zuilens Fanfare Corps in Utrecht, waar we hem dan ook van kennen.

Han van ‘t Land

Sinds 2007 bevlogen aan onze zijde! Studeerde af aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Draaide als onvermoeibare stagiere mee in het Suriname-project begin 2007. Gaf daarna mee vorm aan Fanfare Dakar, OMWENTELINGEN, het Suriname-project 2009, TOER, VAART, de Battle van Nieuw West, Fanfare 11.11 en het Schoolplein Orkest. Is, met Allerd van den Bremen, grondlegger van de Body Boem Big Band. In 2014 en ’15 (mede)ontwikkelde hij de Shake Song en Beat Tunes. 
facebook-pagina Han 

Daan Mathot

Draait sinds 2006 moeiteloos mee in het Groot Zelfgemaakte Schoolplein Orkest. Is erg charmant met kinderen en docenten, mede vanwege prachtige blauwe ogen. Als productieleider ook betrokken bij HART. Deed mee met VAART, was een prachtige 1-mans-band in de Wildheid van de Koe, verzon BeatTunes en draait mee in het Grijze Koppen Orkest. 

Daniëlle Hermeler

Doet sinds 2008 de productie op het kantoor. Sinds 2014 volledig bezig met de acquisitie en organisatie rond Schoolplein Orkesten, Body Boem Big Bands en BeatTunes. Kan ongelofelijk goed organiseren en communiceren. 

 

 

Lucas Dols

Begenadigd bassist (o.a. Room Eleven) en sinds 2012 onze Schoolplein Orkest-dirigent. Reist regelmatig naar oorlogsgebieden voor muziekprojecten en training van muziek-docenten.

Reineke Jonker

Muzikale actrice. Sinds 2013 bij de ploeg. Speelt in films, op tv, in theatervoorstellingen en zingt als een nachtegaal. Ziewww.reinekejonker.nl. 

 

 

Jeroen Hensel

Jeroen, muzikaal, energiek, enthousiast en positief, ontdekte in 2015 bij ons zijn passie als workshopleider. Is verder idolaat van Braziliaanse samba en samba de raiz en spreekt vloeiend Portugees.

2014-

Vanaf 2014 zijn al onze projecten vastgelegd op onze Facebookpagina.

2013

Vrede is Eten met Muziek

Op 21 juni speelde Fort van de Verbeelding een mooie rol in de kick off van het wijkenweekend van de Vrede van Utrecht. Uit alle hoeken van de stad kwamen grote beeldende en muzikale optochten samen op het Lucas Bolwerk bij de Stadsschouwburg. Dit alles mondde uit in een feestelijke compositie van muzikaal leider Peter de Boer. Een van de tochten werd muzikaal vormgegeven door Pieter Danz en Joost van der Graaff. De beeldende kant van die tocht was in handen van Jurrian van den Haak van Tafelboom.

Netwerkbijeenkomst

Op 14 januari was er een wijken-netwerkbijeenkomst van de Vrede van Utrecht op onze nieuwe werklocatie aan de Westkanaaldijk. We openden de conferentie met een spetterende workshop op onze nieuwe Batphones.

Lange leerlijn basisonderwijs

Sinds 2013 oriënteert het Fort zich op het aanbieden van projecten en teach-the-teacher-pakketten voor docenten in het basisonderwijs. Waar we begonnen met Schoolpleinorkesten daar waar er wat te vieren viel (zoals het afscheid van een directeur of een 10-jarig bestaan), daar ontwikkelden we ons de laatste jaren tot een club die uit is langduriger contacten het baisonderwijs. Met meerdere projecten, inspiratieworkshops voor docenten, muziekinstrumenten die achterblijven op de school, met on-line instructiefilmpjes van Winstons Muziekschool en met relaties met locale partijen als Fanfares, Harmonieorkesten en muziekeducatieaanbieders. 

Presentatie schone nieuwe bussen

Op 21 november omlijstten we met Fanfare van het Vuur/Fortband de presentatie van de nieuwe schone stadsbussen van Utrecht. Zo verbinden we ons graag met de stad!

Iedereen een Instrument


Op 27 maart was de eindpresentatie van Iedereen een Instrument in de Philharmonie in Haarlem. In Iedereen een Instrument, van het Muzieklab uit Haarlem, leerden kinderen van 3 basisscholen uit Haarlem in 10 weken spelen op instrumenten als gitaar, cello en viool. Peter de Boer had de muzikale eindregie en schreef ‘Doe allemaal mee’ het slotstuk waarbij het dak van de Philharmonie eraf ging!!  

OERKEST

OERKEST is een nieuw Fort-project voor de Nederlandse Zomerfestivals. Met dampende Fort-band, video-projectie en het verhaal over het ontstaan van geluid. Hoofdrolspeler is het publiek zelf.

Idee em muzikale leiding: Tommie Freke.

de Fabrique

Goed nieuws! Al een paar keer hebben we als Fort meegedaan aan evenementen op het terrein van onze buurman: de Fabrique. Twee keer, voor KPN en MacBike, openden we het avondprogramma.

De meest actuele updates op 

Sint Maarten Parade


Op 10 november was er weer een Sint Maarten Parade. Meer dan 1000 kinderen en volwassenen liepen van het Domplein naar het Zijdebalen Theater aan de Zeedijk in Utrecht. Waar een grote Community-finale was met Fanfare van het Vuur.

In de paleistuin

In de zomer van 2013 waren te vinden in de tuinen van ‘t Loo in Apeldoorn. Met o.a. Harmonieorkest Prins Bernard uit Emst. 

Uitrol Schoolplein Orkest

Volop zijn we bezig met het ‘uitrollen’ van het Schoolplein Orkest in de provincies buiten de Randstad. In Overijssel doen we projecten, in Gelderland, maar vooral in Brabant loopt het als een tierelier. In samenwerking en in gesprek met regionale partijen als het Eindhovense Culturix, het Tromp Percussie Festival en het Brabants Orkest. De Uirol wordt mogelijk gemaakt door het VSB Fonds en het Fonds Cultuur Participatie.

2012

Afscheid meester Joop


Op donderdag 18 oktober waren we in Hattem voor het afscheid van meester Joop van de plaatselijke Sint Andreasschool. Het werd een heerlijk afscheid met de kinderen en mester Joop zelf (op djembeh) in de hoofdrol.

Brabants Orkest

Na een intensieve voorbereidingsperiode met 7 musici van het Brabant Orkest was het 3 juni zover: we deden het grote concert met 100 kinderen van basisschool de Wilakkers en een grote bezetting van het Orkest. Niet op de Dommel, maar vanwege het slechte weer binnen in het Muziekgebouw. Voor wel 400 enthousiaste bezoekers werd het een onvergetelijk concert. Kinderen deden o.a. op door luchtbedpompen aangedreven orgelpijpen, gitaartjes van een plank, visdraad en een verfblik en PVC-fluiten mee in stukken van o.a. Bizet en Marques. Lees een stukje uit de laaiend positieve recensie in het Eindhovens Dagblad.

Afscheid Margreet


Op 14 mei hebben we met de direct bij het Fort betrokkenen afscheid genomen van Margreet als zakelijk en algemeen leider van Fort van de Verbeelding. Margreets vertrek is een direct gevolg van het beeindigen van de relatie tussen Peter en Margreet in de afgelopen zomer. Er waren op het afscheid lovende woorden, vooral voor de manier waarop Margreet het Fort vertegenwoordigde in uiteenlopende netwerken. Zonder haar was het Fort er niet geweest en was het Fort niet geworden wat het nu is. Margreet gaat verder als zelfstandige.

300e Schoolplein Orkest

Op 23 februari deden we op de Waterwilg in Nootdorp ons 300e Schoolplein Orkest. We zijn daar ontzettend trots op. Dat het die dag, met 700 kinderen op het schoolplein en honderden ouders eromheen, ook nog eens prachtig weer was was een kado!

Tromp Festival

In november deden we, ook in Eindhoven, een groot project in samenwerking met het Tromp Festival en Culturix. 9 Eindhovense basisscholen hadden Schoolplein Orkesten en op 3 november trad een afvaardiging hiervan op in het Muziekgebouw in een een grote finale, samen met leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs van Circle Percussion, muziekrobots van Kekketek en sambaband Os Vadios. Zie.

Vrolijkheid


Steeds vaker doen we projecten met de Vrolijkheid. Zoals op 13 oktober toen we in Amsterdam een workshop deden met 80 jongeren uit alle mogelijke asielzoekers-centra in Nederland. In het kader van Fanfare 11-11 zijn we ook actief op het AZC in Utrecht.

Verhuisd

Op 3 september zijn we verhuisd naar onze nieuwe locatie aan de West Kanaaldijk 6 in Utrecht. We zitten er in een prachtig oud laboratorium van een voormalige mengvoederfabriek aan het Amsterdam Rijn Kanaal. We hebben hier een hele mooie kantoorruimte, een kleine werkplaats en veel opslagruimte voor al onze instrumenten. Van hieruit gaan we verder met al onze projecten in het land en in Utrecht in het bijzonder. Kom een keer langs!

Nieuwe dirigentenjassen


Ter gelegenheid van het 300e Schoolplein Orkest is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan: de dirigentenjassen met een Fort-logo op de achterkant. De vrouwelijke variant is een gillette. Te bewonderen op de schoolpleinen vanaf nu!

Fanfare 11.11 gaat door


Na het succesvolle begin van dit project in november 2011 zijn we met het Muziekhuis, de Vrede van Utrecht, het Sint Maartensberaad en andere Utrechtse partners bezig dit project verder door te ontwikkelen. Voor 10/11 staat er weer een grootse viering op het programma. Met vanaf 18.30 een wijkfestival als kick off op de Zeedijk, met de Sint Maarten Parade en om 20.00 opnieuw een Grande Finale op het Domplein met o.a. Fanfare van het Vuur aangevuld met UCK leerlingen, leerlingen van de Rietendakschool, de Openbare basisschool Overvecht, de Caroussel, Tegenwind en Tutti Saxi, het Utrechts Klokkenluiders Gilde en de Utrechtse koren Djintan, Krachtkoor Kanalen Eiland en de Hollandse Noot. Ook op 11/11 zijn er optredens van Fanfare van het Vuur. Zie. 

Lentebos en Zomerbos


Peter doet dit voorjaar mee met het project KantineOost van het 5eKwartier. Kantine Oost is een groen platform van bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers met als doel het Haarlemse Reinaldapark te ontwikkelen tot de ontmoetingsplek van Haarlem-Oost.

2011

Festival Bij Baltus

Op 27 & 28 augustus organiseerden wij, van 15u tot 15u, in Haarzuilens het Festival Bij Baltus. Onder het motto ’24 uur op de grens tussen stad en platteland’ waren er optredens van La Boutique Fantastique, Jungle By Night, de Aly N’diaye Rose Band en de amateur-gezelschappen het Zuilens Fanfare Corps en de Steegzangers uit de regio. Er werd gedanst op de deel en er waren Meespeelorkesten op de Muziekzolder. Esma verzorgde heerlijke Marokkaanse maaltijden en bruches in onze oer-gezellige kantine. Meer.
 

Fort op Oerol

Van 17 t/m 20 juni waren we, opuitnodiging, op het Oerol Festival. We traden er, met de Fort Band, op voor honderden medewerkers. We deden mee aan Diner aan Zee waar we met 500 gasten een levend gedicht deden. En we traden op op Westerkeyn en in de hoofdstraat van Midsland. 

Nieuwe t-shirts

En daar zijn ze dan: de nieuwe t-shirts, met het prachtige logo van Robbert Huffenreuter. Voor de Schoolplein Orkesten, workshops, alle kleine en grote projecten.

Vanaf nu her en der in het land te bewonderen!

Schoolplein Orkest naar Brabant

In overleg met de Muzerije in den Bosch zijn we bezig het Schoolplein Orkest uit te breiden naar Brabant en later misschien Limburg. Met workshopleiders uit de buurt en een regionale opslagplaats voor onze instrumenten. Op 4 april namen we in ieder geval al 3 nieuwe mensen aan!

ERF


Tussen 19 en 22 januari 2011 organiseerden we ERF. Een serie voorstellingen over het gebied rond onze werkplek in Haarzuilens. Met mooie verhalen van onze buren, andere boeren en landschapsbeheerders. Met prachtige beelden en vooral veel muziek, gemaakt door kinderen en amateurgezelschappen uit de omgeving. Lees verder.

De Veldtocht

Woon je ook in Markelo? Maak muziek en steel de show’.

Op 6 en 7 juli deden we met een kleine 400 kinderen uit de middenbouw van alle basisscholen in Markelo een groot muziekproject i.v.m. de Veldtocht. De Veldtocht is een kunstkaravaan voor kinderen van basisscholen die iedere zomer door verschillende plaatsen uit de Hof van Twente toert. Het was heerlijk om met de Markelose kinderen te werken!

Senegal update


Super nieuws uit Senegal. Na projecten onder onze leiding in 2008 en 2010 is er een zelfstandig vervolg op ons Grand Orchestre Plein Air. Mustapha, 1 van de 4 door ons geselecteerde talenten, heeft in juni een groot muziekproject gedaan in Dakar!!

Tom en Marie op reis


Tommie Freke en Marie Christine op den Kelder, met wie we al jarenlang, en met ontzettend veel plezier, bloed, zweet tranen en passie werkten, zijn voor lange tijd op reis. Begin mei vertrokken ze op de fiets uit hun woonplaats Leiden. Eindbestemming is India, waar ze in de komende winter aan proberen te komen. 

Landsmeer

Op woensdag 20 april deden we op het Marktplein Landsmeer een spectaculair concert met het plaatselijke HarmonieorkestAmicitia & meer dan 800 schoolkinderen. Het project werd mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en VSB Fonds. 

Presentatie plannen Bij Baltus

Op 23 maart presenteerden voor een ruim opgekomen publiek van wethouders, landschapsbeheerders, politici, culuur-vertegenwoordigers en mensen uit het dorp ons plan voor de herbestemming van Bij Baltus. Wij willen van de boerderij een duurzame groene  Culptuurplaats maken met een sociaal hart. De avond verliep in prima stemming mede door een optreden van de Utrechtse Steegzangers en de speciale Meespeel Workshop op gestemde orgelpijpen op de zolder.

Feest

Op 20 juli  hadden we de 6e klas van de Geert Groote School uit Amsterdam te gast die afscheid nam van hun juf met wie ze 6 jaar hadden opgetrokken. Het werd een prachtig muzikaal feest met een workshop van ons en schitterende bijdragen van de kinderen.

Werken met Emmaus Haarzuilens


Steeds meer doen we met Emmaus in Haarzuilens. Het klikt! Zo hielpen de Emmaus-mensen op 2 juli met verven van de boerderij. Als extraatje maaiden ze nog het gras van de voortuin en werd ook nog de heg gesnoeid. Geweldig! 

Slide Factory 

En zo stonden op 16 april 150 trombonisten uit de hele wereld te spelen op het Schouwburgplein in Rotterdam! De organisatie van de Slide Factory had ons gevraagd een compositie te maken voor zoveel mogelijk trombonisten. Tommie Freke componeerde en dirigeerde de deelnemers uit alle hoeken van het plein. Eenmaal bij elkaar liet hij het publiek op schellenbomen ritme-sectie spelen samen met Marie Christine die kinderen van de Arendsschool liet drummen op cementkuipen.

Fanfare 2.0

Sinds 1 1/2 jaar zijn wij betrokken bij Fanfare 2.0, een super interessant project in Utrecht. Het Zuilens Fanfare Corps heeft daar, met steun van de gemeente, een project gestart dat de vernieuwing van hun fanfare beoogt. Zo treedt de fanfare weer veel meer naar buiten door kleurrijke optochten in de stad, wordt er geimproviseerd en is er een multiculturele percussieband gestart. Verder doet de fanfare volop mee aan gransverleggende projecten, o.a. met ons. 

2010

Vrijwilligers gezocht

Fort van de Verbeelding zoekt mensen die het werk op de boerderij Bij Baltus in Haarzuilens willen ondersteunen door vrijwillig de handen uit de mouwen te steken. Op klusdagen, maar ook tijdens projecten. 

19 juni Meet, Eat & Beat 3 (XL)

Op zaterdag 19 juni heropenden we officieel onze nieuwe boerderij in Haarzuilens. We deden dat met een extra uitgebreide Meet, Eat & Beat. De hele dag kon je als blazer of percussionist mee oefenen in een groot Meespeel Orkest. Aan het orkest deden o.a. blazers en slagwerkers van het Zuilens Fanfare Corps, Harmonie Orkest Vleuten en Banda Barchietta uit Woerden mee. In de loop van de dag kwamen ook steeds meer kinderen van de St. Bonifatiusschool uit Haarzuilens meespelen. Om 17.00 werd de officiële heropening van onze nieuwe plek verricht door Peter de Haan, intendant van de Vrede van Utrecht. Rondom deze officiële heropening trad het orkest op dat de hele dag had geoefend. Hierna volgde de bekendmaking van de nieuwe naam van onze plek: Bij Baltus. Het Aly N’diaye Rose gaf op de muziekzolder een spetterend optreden. Daarna werd er door veel mensen gegeten aan lange tafels in onze sfeervolle ‘foyer’. Bij elkaar bezochten meer dan 100 mensen onze opening.

Meet, Eat & Beat 1

Op dinsdag 20 april organiseerden we onze eerste activiteit in de boerderij van Baltus in Haarzuilens. Eerst werd er heerlijk gegeten aan lange houten tafels. Lidewij Crama van de Picknicktafel, woonachtig in Haarzuilens, verzorgde de catering. De maaltijd was in no time volgeboekt……dus dat wordt de volgende keer aanschuiven voor zij die het dit keer hebben gemist. ‘s Avonds vanaf waren er allerlei muzikale verrassingen zoals optredens van 2 blaasorkesten, Tegenwind uit Utrecht en A Bout du Souffle uit Bretagne (Fr.). Verder waren er twee varianten van het grote Baltus Meespeel Orkest waaraan iedereen kon meedoen. Eerst beneden in de boerderij met Afrikaanse percussie en schellenbomen, waarmee korte toespraken van Willem van Wingerden (DLG) en Henk Keizer (Vrede van Utrecht) van een mooie muzikale context werden voorzien. Later op de prachtige oude hooizolder waar meer dan 60 mensen speelden op onze nieuwe orgelpijpen en gitaartjes. En iedereen zong mee: ‘Met de verbeelding zijn wij op dit erf nu aanbeland. Met muziek dat schept een mooie band.’

Grote Finale Fanfare Dakar Rotterdam!

Zaterdag 27 maart was de grote finale van het succesvolle project Fanfare Dakar Rotterdam 2010. Na onze try-out in december 2008 in Gouda gaven we in de hele maand maart, met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Music Matters, al 3 Rotterdamse Fanfare Dakar concerten! Zo waren er wijkconcerten in Deftshaven (7 maart), Kralingen (13 maart) en Charlois (21 maart). En nu dus de apotheose op de Community Arts Dag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest om in de grote zaal van de Doelen. Op naar meer Fanfare Dakars in NL…….of Dakar……wordt vervolgd.

Deelnemers: blazers van het RPhO, het Aly N´diaye Rose Ensemble, MajEUR, het Rotterdams Philharmonisch Blaas Orkest, Hermandad, meer dan 100 kinderen van Rotterdamse scholen, Tommie Freke, Jonathan Elbers, Marie Christine op den Kelder, Han van ‘t Land, Peter de Boer en anderen van Fort van de Verbeelding.

Werkplek in Haarzuilens

Vanaf eind januari 2010 beschikken we over een extra werkruimte in Haarzuilens. De boerderij van Baltus, vorig jaar juni nog onderdeel van onze voorstelling TOER staat leeg en wij mogen, tenminste tot 1 april a.s. laten zien wat we met de plek kunnen. We barsten van de plannen en hopen o.a. eigenaar Natuur Monumenten te kunnen overtuigen van een langer verblijf. In onze ogen is de boerderij, op de rand van het landelijk gelegen Haarzuilens en Utrecht-Leidsche Rijn een schitterende plek voor culturele projecten, o.a. op weg naar de viering van de Vrede van Utrecht in 2013.

Terug uit Cambodja

Peter en Margreet zijn 31 december jl. teruggekomen van een bezoek aan Cambodja. In dit land werden mogelijkheden onderzocht van een eerste Aziatische variant van het Groot Zelfgemaakte Schoolplein Orkest. Er werden in Sihanoukville en Takeo twee basisscholen bezocht. Slagroom op de taart was de afspraak die werd gemaakt met de Royal University of Fine Arts in Pnom Phen om eind 2010/begin 2011 inderdaad samen een Cambodjaanse variant van het Schoolplein Orkest op te zetten.

Fanfare Dakar Eindhoven

Op 11, 15, 18 en 21 novemberorganiseerden we samen met Culturix het grote project Fanfare Dakar Eindhoven. Na eerdere versies in Gouda en Rotterdam streken we met het Fanfare Dakar-circus nu dus voor het eerst neer in Brabant. Aan het project werd deelgenomen door het vertrouwde Aly N’diaye Rose Ensemble (Senegal) en heel veel deelnemers uit Eindhoven zelf: 3 blazers van het Brabants Orkest, de TNT Harmonie Eindhoven, Harmonie de Eendracht, Koninklijk Woensels Muziekcorps, het Saz Ensemble van Muziekschool de Hengel en meer dan 100 kinderen van de Saltoschool Reigerlaan, BS Boschakker, en BS de Kameleon. Eerst waren er op 11, 15 en 18 november wijkconcerten in 3 verschillende wijken in Eindhoven. Hier traden steeds de Harmonie en de kinderen uit die wijk op. Op 21 november kwam alles en iedereen bij elkaar in een spectaculaire finale op het grote podium van het prachtige Parktheater in het kader van het Tromp Festival. Hier zorgde filmer Jonathan Elbers voor schitterende, groot geprojecteerde, beelden uit Dakar en Eindhoven zelf. Voor een tot de nok gevulde zaal ging het dak eraf! 

Vuvuzela-concert!

Rond de opening van onze boerderij deden we een concert op Afrikaans en Braziliaans slagwerk en in 5 verschillende tonen gestemde vuvuzela’s. Zo lieten we zien dat er met de WK-toeters die hier en daar veel irritatie veroorzaken, prachtige muziek te maken valt.

Meet, Eat & Beat 2

Na eerst nog twee muziekworkshops gegeven te hebben op de Landgoeddag van Natuurmonumenten in Haarzuilens hadden we zaterdag 30 mei al weer de 2e Meet, Eat & Beat in onze nieuwe boerderij. Met een schitterend optreden van de Balcony Players. De energiek spelende violiste en accordeoniste kwamen met een zomerse mix van Klezmer, Gypsy en andere aanstekelijke volks-muziek. Verder was er opnieuw een Meespeelorkest, met de Balcony Players, op de inmiddels prachtig opgeknapte Muziekzolder. Het aanwezige publiek beloonde dit alles met een hartverwarmend applaus. De volgende Meet, Eat & Beat is op 19 juni a.s.

Opening Kinder Muziek Week

Op 9 april openden we met 200 kinderen van 4 Rotterdamse basisscholen de Kinder Muziekweek 2010 van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Rotterdamse Doelen. In het concert speelden de kinderen op twee nieuwe Fort van de Verbeelding instrumenten: de gitaartjes (waarvan er al een paar werden gebruikt in de Wildheid van de Koe) en onze nieuwe set orgelpijpen. In de Opening speelde verder muziek van Prokofiev een belangrijke rol. Een strijkkwartet en twee percussionisten van het Rotterdams Philharmonisch deden mee. En dat alles leidde tot een ongehoorde combinatie van elementen: prachtig ijle en tokkelende violen en cello, 200 energiek rappende kinderen, zoevende orgelpijpen, groovy slagwerkers en schitterend heldere gitaartjes. Na een aantal stilmakende momenten ging uiteindelijk in een spectaculaire percussieve finale het Doelen-dak er volledig af. De 800 toeschouwers antwoordden met geklap, gejoel en gejuich.

Dakar 2010

Na ons succesvolle project Grand Orchestre Plein Air in 2008 gingen we vanaf 15 februari voor een kleine twee weken naar Dakar-Senegal voor het vervolg hierop. We werkten weer samen met het Ecole National des Arts en gaven o.a. samen met Aly en Doudou N’diaye Rose en onze workshopleiders Pieter, Bamba, Nazaire. Mustapha en Remy een nieuwe impuls aan het project in Senegal. In de eerste week werkten we aan het Senegalese instrumentarium en daarna geven we op een basisschool een nieuw, nog meer Senegalees geworden, Grand Orchestre vorm. Jolijn deed de productie en Margreet legde veel contacten voor het vervolg.

Lessen-reeks op de HKU

Na tot nu toe alleen les gegeven te hebben op buitenlandse Conservatoria gaven we van 18 t/m 22 januari voor het eerst les op een Nederlandse opleiding: de Faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. We begeleidden er een groep 1e en 2e jaars studenten die zich bezighielden met de door de Vrede van Utrecht gestelde vraag hoe het Sint Maartens Feest (11 november) in een nieuw eigentijds jasje gestoken kan worden. Wij lieten zien hoe muziek daarbij een rol kan spelen en de studenten kwamen met prachtige plannen. Wordt vervolgd!

Una Processione Particolare

Op 19 december deden we, in het kader van de Utrechtse Culturele Zondagen, Una Processione Particolare, een hartverwarmende winteroptocht. We deden dit samen met het Zuilens Fanfare Corps. Het thema van de Culturele Zondag van 19 december was ‘Italië’ en in dat land worden (‘s zomers) grote optochten gemaakt worden met beelden en muziek: processies. In Nederland zijn we dat soort optochten een beetje ‘kwijtgeraakt’ In Una Processione Particolare bliezen we het verschijnsel optocht nieuw leven in. Nina de Jong maakte voor ons een groot beeld van een blonde Maria. Het ter plekke gevormde Publieksorkest speelde mee op schellenbomen en steigerbuizen! De tocht door de schitterend besneeuwde Utrechtse binnenstad eindigde op het Domplein. Hier werd de winterprocessie, rond vuurkorven, stijlvol afgesloten met gluhwein en warme chocolademelk.

Opening Ergens & overal

Op donderdag 20 mei deden we in Utrecht samen met het 5eKwartier de opening van de expositie Ergens & overal. De rondreizende expositie gaat over locatietheater in Nederland en is een initiatief van het Theater Instituuut Nederland en de Vrede van Utrecht. We openden de expo door o.a. 150 genodigden, zonder te oefenen, op steigerbuizen te laten spelen. Op het hoogtepunt werd de toegangsdeur naar de tentoonstelling er, door andere bezoekers, met een lang touw uitgetrokken. Ga die tentoonstelling bekijken! 
Ze vertelt veel over onze achtergrond.

Meet, Eat & Beat wordt ondersteund door de

www.vredevanutrecht2013.nl

Extra jaar in Haarzuilens!

Op 1 april jl. (geen grap) hebben we een contract getekend dat ons voor nog 1 extra jaar huurder maakt van de boerderij van Baltus in Haarzuilens. Vastgoed Interimbeheer was, voor eigenaar Natuur Monumenten, de andere tekenende partij. Dit extra jaar geeft ons beter de gelegenheid om te laten zien wat we hier willen vormgeven: een bruisende plek waar, in tal van projecten, mensen uit de stad (o.a. Leidsche Rijn, Utrecht) en platteland (o.a. Haarzuilens, Vleuten) elkaar kunnen ontmoeten. Dit alles op weg naar de viering van de Vrede van Utrecht in 2013. We hebben er heel veel plannen voor. Binnenkort volgt met Natuur Monumenten een vervolggesprek waarin op tafel komt of we niet een veel langere verbintenis met elkaar zouden willen aangaan.

De Wildheid van de Koe 

Afgelopen zondag 21 maart is ‘de Wildheid van de Koe’ in premiere gegaan. Deze 8 voorstelling is tot stand gekomen door samenwerking tussen Tweetakt, Via Vinex, Growing Up in Public en ons. ‘De Wildheid van de Koe’ speelt op een prachtige locatie: Boerderij Hof ter Weide in Leidsche Rijn, en is te bezoeken tot en met zondag 28 maart a.s.. Met een tekst van Paul Feld, de regie in handen van Daphne de Bruin, spel van Steve Hooi en Anna Hermans, muziek van Daan Mathot, Peter de Boer, Lobke van Beuzekom en Sjors Pancras (allen Fort van de Verbeelding). Met een mooie rol voor amateur-blazers (o.a. Harmonie Orkest Vleuten) en kinderen uit Leidsche Rijn (basisschool de Achtbaan). 
Flyer

Fort aan de Buursteeg

Op 13 januari jl. werd de Provincie officieel eigenaar van een deel van Fort aan de Buursteeg bij Veenendaal. Wij kregen de vraag om deze gebeurtenis te omlijsten met muziek en theater. En zo werd het publiek ontvangen door saxofonist Janfie van Strien (van o.a. de Amsterdam Klezmer Band) die speelde temidden van soundscapes met verhalen over de Grebbe Linie en natuurgeluiden. Uiteindelijk gaven kinderen van o.a. basisschool de Triangel uit Lunteren, Fanfare Irene uit Ederveen, en Janfie een theatraal concert. In de sneeuw. Het publiek deed volop mee en klapte de handen warm!

2009

Spelen voor Maxima!

Op 26 november deden we, in opdracht van Music Matters, een bijzonder concert in Rotterdam.
Music Matters organiseerde die dag een werkconferentie in de wijk Delfshaven om na twee jaar Music Matters te laten zien wat er allemaal is gebeurd.
Wij presenteerden ons met 150 kinderen van 4 scholen uit Delfshaven en 4 blazers van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in een 10 minuten durende spectaculaire performance.
De dag was extra bijzonder omdat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden een werkbezoek bracht aan de wijk en ook ons concert bijwoonde!

VAART

Op 9, 10 en 11 oktober organiseerden we, in opdracht van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, VAART: een groot Community Music project in de hoofdstad. Aan het project werd deelgenomen door kinderen van de Huizingachool en de Bisschop Huibersschool en tal van amateur-musici uit en van buiten de wijk. Op beide basisscholen deden we 2 prachtige presentaties waaraan alle kinderen deelnamen. “Als wij zeggen Sloter, zeggen jullie Vaart, Sloter, Vaaaart, Sloter, Vaaaart!!’ klonk het uit honderden kelen. Op 9, 10 en 11 oktober begonnen we met kleine optredens van het Bajrangbali Koor en de schoolkinderen. Nadat Toeters en Bellen met trompettist Joep van Rhijn en slagwerkers Morcoumba en Pap Doudou N’diaye Rose kwamen ‘binnenvallen’ begon een grote aanstekelijke muzikale optocht door de buurt. De tocht mondde uit in een allesverbindend spectaculair slotconcert op het August Allebéplein.

Muzikale Battle

Op 21 September was de Internationale Dag voor de Vrede. In Nederland organiseerde People Building Peace Nederland onder de naam Day4Peace  o.a. een uitgebreid programma in Utrecht.
Wij speelden daarbij een rol d.m.v. het spectaculaire programma-onderdeel De Muzikale Battle. In deze battle vlogen 300 Utrechtse VMBO-leerlingen elkaar muzikaal in de haren op door ons meegebrachte percussie-instrumenten. Na heftige breaks en venijnige call en response volgde uiteindelijk de verzoening.

TOER

Op 26, 27 en 28 juni organiseerden we in het kader van de Zomer van Utrecht TOER, een Community Music project in het Utrechtse dorp Haarzuilens. Haarzuilens ligt niet ver van Vleuten, Kockengen en Harmelen. De omgeving van het dorp is de laatste jaren met de komst van Leidsche Rijn drastisch veranderd. Maar ruim een eeuw geleden is het dorp, vanwege de uitbreiding van het kasteel  De Haar zelfs al eens in z’n geheel verplaatst. Het zijn dus overlevers die inwoners van Haarzuilens.

In TOER werd een aanstekelijke muziek-theatrale ronde gemaakt langs belangrijke sociale plekken in het dorp: het schoolplein, de boerderij van Baltus en de Brink. Het publiek speelde op door ons meegebrachte kleurrijke schellenbomen. Speciaal voor TOER gecomponeerde muziek was voorzien van op Haarzuilens geinspireerde teksten. Bij de boerderij vertelde een gids verhalen uit het dorp terwijl op de zandweg in de verte een blaasorkest aan kwam lopen. Op de oude Brink vloeide uiteindelijk alles in elkaar in een prachtige finale.

Aan TOER werd meegedaan door kinderen van de plaatselijke St. Bonifatiusschool, Harmonie Orkest Vleuten, de Blaaskapel uit Haarzuilens, Sambaband Banda Barchetta uit Woerden en het speciale TOER-projectkoor.

Opening Kinder Muziekweek

Na een hele serie workshops op 4 verschillende Rotterdamse basisscholen openden we op 20 februari in de Doelen in Rotterdam de Kinder Muziek Week. De Kinder Muziek Week is een programma van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen. In het spectaculaire openingsprogramma speelden maar liefst 350 kinderen samen met blazers en percussionisten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Cambodja

Vanaf 9 december a.s. gaan Margreet en Peter een verkennende reis maken naar Cambodja. Cambodja zou best eens het 3e ontwikkelingsland kunnen worden waar we, na Suriname en Senegal, een aan het land aangepaste variant van het Schoolplein Orkest gaan ontwikkelen. Er liggen eerste contacten die we graag ter plekke willen uitwerken. We houden jullie op de hoogte.

De Betovering

Op vrijdag 16 oktober gingen we naar den Haag naar Festival De Betovering. De Betovering is een initiatief van de grote Haagse kunstinstellingen en is ieder jaar in de herfstvakantie het grootste plaatselijke kunst en cultuurfestival voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Het festival bestaat dit jaar 10 jaar en daarom zijn wij gevraagd om dit jaar in Het Theater aan het Spui de muzikale opening te doen. We deden dat met een speciale Betovering-rap, een Betovering-verhaal en heel veel bijzondere instrumenten.

200e Schoolplein Orkest

Op 29 september was in Ijsselstein de presentatie van ons 200e Schoolplein Orkest. Dat betekent zo’n 78.500 blije kinderen,  4000 geïnspireerde leerkrachten, duizenden kilometers rijden: van Heerlen tot aan Castricum en van Tholen tot Lelystad. Dat betekent de opbouw van een enorm instrumentarium:  meer dan 240 gestemde steigerbuizen, 200 cementkuipen, 250 gestemde flessen en ruim 150 klapkokers. En dan waren we ook nog in Dakar en Paramaribo en konden we duizenden kinderen blij maken. We zijn beretrots op al deze resultaten.

Twitter

Sindskort heeft Fort van de Verbeelding een Twitter-pagina met de laatste nieuwtjes. 

Onze Suriname-film is uit!

Op 28 juni, voorafgaand aan de 3e TOER-voorstelling in Haarzuilens, presenteerden we in de plaatselijke St. Bonifatiusschool onze film Skoro Dyari Poku Prey. Skoru Dyari Poku Prey is de registratie van het Schoolplein-project dat we begin 2009 vorm gaven in Suriname. Filmer Edu Calicher en geluidsman Frits de Bruijn maakten er een prachtige documentaire van waarin betoverende beelden van het land worden afgewisseld met impressies van de voorbereidingen met tal van locale Surinaamse partners en het uiteindelijke concert. De film laat tenslotte zien dat het Schoolplein Orkest een model is dat in nog veel meer landen ontwikkeld zou kunnen worden. 

Prijs

Tijdens een bijeenkomst van de Dorpsraad in Werkhoven heeft de plaatselijke Fanfare Constantia onlangs de Zilveren Wisselbezem 2008 in ontvangst mogen nemen voor Het Groot Zelfgemaakte Feesttent Orkest. Het Groot Zelfgemaakte Feesttent Orkest was een speciale variant van ons Groot Zelfgemaakte Schoolplein Orkest dat door twee scholen samen met de plaatselijke fanfare werd uitgevoerd. Het project werd gekozen tot het mooiste dorpsmoment van 2008. En daarop zijn wij ook wel een beetje trots!

Suriname

Tussen 27 januari en 8 februari waren we in Suriname voor het vervolg van ons Schoolplein Orkest in 2007. We gaven les aan muziekstudenten van het IOL en bereidden met hen een volledig vernieuwd Schoolplein Orkest voor op de O.S. Reebergschool in Lelydorp. Het Orkest gaat nu in Suriname verder draaien onder de naam Skoro Dyari Poku Prey.

Nieuw Logo

Tadaaam! Na maandenlange voorbereiding en overleg kunnen we em nu presenteren: ons nieuwe logo. Het logo vervangt het oude, vaak geroemde, logo van Septimia Kuhlmann dat al sinds ons vertrek van Fort Wierickerschans begin 2007 niet meer passend is. Het nieuwe logo is een ontwerp van Robbert Huffenreuter die sinds vorig najaar al onze ontwerpen voor z’n rekening neemt. De komende maanden gaan we het nieuwe logo geleidelijk aan op onze auto’s briefpapier, website e.d. zetten.

 

Opening Presikhaven

Op 1 Oktober was de officiële opening van het door Herman Herzberger ontworpen Multifunctioneel Centrum Presikhaven in de wijk Presikhaaf in Arnhem. Aan ons werd gevraagd daar een Groot Feest van te maken. En zo openden de kinderen van de Annie M.G Schmidt school en de Lourdesschool samen met o.a. kinderen van de Dagopvang, de Buitenschoolse Opvang, de Presikhavenzangers en rappers van PUSH het gebouw met een Spectaculair Concert. Ook het Arnhems Fanfare Orkest kwam meedoen. En de wethouder speelde mee op Tenor Sax.

  

Zuilens Fanfare Corps

Op 13 september jl. deden we samen met het Koninklijk Zuilens Fanfare Corps een groot concert op het Utrechtse Uitfeest. Aan het concert deden, behalve de Fanfare zelf, leerlingen van de Utrechtse Johannesschool mee. Ook het publiek kreeg een actieve rol. Het Zuilens Fanfare Corps en Fort van de Verbeelding gaan de komende jaren vaker samenwerken, o.a. met het opzetten van een Multiculturele Percussie Band.

 

Remix Sessions

Op 23 mei organiseerde het Rotterdams Philharmonisch Orkest, in LP II in Rotterdam, de Remix Sessions. In dit Community Arts-programma was het podium open voor allerlei amateurmuzikanten. Wij van Fort van de Verbeelding organiseerden ‘s middags het Samenspeel Orkest. Hieraan deden blazers en percussionisten van het Philharmonisch Orkest mee en verder een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld veelkleurig projectkoor. Met leden van de amateur-koren Hakuna Matata, Power of Love, Al Wahda en All for Jesus. Verder was er een Publieksorkest dat o.a. speelde op onze nieuwe schellenbomen (zie foto) . Commentaar van Yannick Nézet-Séguin, chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch en deelnemer in het Publieks Orkest: ‘This is where it’s all about’.
’s Avonds was Peter nog dirigent van het Remix Orchestra van de Engelse muziekpedagoog Paul Griffith. Hierin speelden strijkers en andere musici van het Philharmonisch samen met o.a. rappers, zangeressen en andere musicerende jongeren uit Rotterdam e.o.

 

Peter en de Wolf

Op 1 maart a.s. deden we samen met een grote bezetting van het Rotterdams Philharmonisch Concert in twee uitverkochte voorstellingen een speciale versie van Prokovjev’s Peter en de Wolf. Septimia Kuhlmann bewerkte het verhaal en had de regie. Kinderen van de Rotterdamse basisscholen Jan Prins en ‘t Landje speelden mee op ongebruikelijke instrumenten als gestemde steigerbuizen en cementkuipen. De rol van Peter werd gespeeld door Jur van der Lecq. Uiteindelijk speelde de zaal de hoofdrol. Met hartverscheurend wolvengehuil, het knallen van 1700 boterhamzakjes, het meespelen op deels zelfgemaakte shakers en het massaal meezingen van het speciaal hiervoor gemaakte Peter en de Wolf Lied.

2008

Fanfare Dakar

Op 20 december organiseerden we in het Jeugdtheaterhuis in Gouda een speciaal concert waarin twee totaal verschillende muzikale invalshoeken bij elkaar kwamen: het Doudou N’diaye Rose Ensemble en koperblazers van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De Senegalese drumlegende Doudou N’diaye Rose, met wie we dit voorjaar in Dakar samenwerkten in Grand Orchestre Plein Air, zit op dit moment middenin een zeldzaam voorkomende toer door Nederland. Op indrukwekkende wijze geeft hij leiding aan zijn veelkoppig Ensemble met Sabars en andere Senegalese slaginstrumenten. Met de trombone- en tubasectie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest werkten we in dit najaar samen bij de Opening van de Zuiderpark Spelen in Rotterdam. Het Ensemble wordt wel beschouwd als de beste sectie in haar soort in Nederland. In Fanfare Dakar kwamen beiden uiteindelijk bij elkaar. Fanfareorkest de Bazuin uit Enschede was in Gouda de verrassende amateurcomponent en Fort van de Verbeelding voegde aan dat alles nog een Publieks Orkest toe. Uiteindelijk stonden er meer dan 70 mensen op het podium. Toen het op de tribune achtergebleven publiek in de finale ook nog ging meedoen ging het dak eraf!

Doudou N’diaye Rose sprak na afloop de wens uit om met dit concept de wereld over te gaan!

 

Dakar, het vervolg

Tussen 14 en 24 november waren Margreet en Peter voor een vervolgbezoek naar Dakar. We bezochten er Ecole Deux voor 5 ontroerende vertoningen van de documentaire die we in het voorjaar maakten van le Grand Orchestre Plein Air. We praatten met er met studenten Bamba, Nazaire, Remi en Mustapha om te horen hoe zij denken over vervolgprojecten. Verder waren er o.a. afspraken met het Ecole Nationale en schudden we de hand van de Minister van Educatie die vervolgprojecten mogelijk financieel wil ondersteunen. Inmiddels heeft Bureau Bamba de voorbereidingen voor 2 nieuwe Grand Orchestres ter hand genomen!

 

Paleis of de Wereld als Podium

Sinds ons vertrek van Fort Wierickerschans in 2007 worden we, soms bijna wekelijks, benaderd voor nieuwe locaties: verlaten loodsen, kerken, boerderijen, oude scholen en andere plekken. Vaak gaan we kijken of praten. Soms is het, om allerlei redenen,  gelijk duidelijk dat het niets kan worden Soms ook zijn we verliefd op een plek – zoals in mei 2008 bij een kerk in Tienhoven.
Tegelijkertijd met deze zoektocht ontwikkelt Fort van de Verbeelding zich steeds meer tot een bedrijf dat overal en nergens kan werken. In Nederland, maar ook daarbuiten. In mei en juni hebben we altijd onze drukste tijd en draait het kantoor, (met inmiddels 5 mensen) op volle toeren. Onze workshopleiders werken op schoolpleinen, festivals en andere plekken. Soms draaien we wel 8 projecten in een week. Vandaar dat we onlangs besloten de zoektocht naar een Paleis in de Polder op een iets lager pitje te zetten.

In het voorjaar van 2009 pakken we de draad in het zoeken naar een locatie weer op. Dan zal blijken welke richting we uitgaan: een Paleis in de Polder of ergens een nieuw kantoor. En van daaruit: de Wereld als Podium.

 

Leukste File van Nederland

Op Tweede Pinksterdag 12 mei a.s. organiseerde Knooppunt Kranenbarg, een populair NCRV-radio 2 programma, op het terrein van FlevOnice in Biddinghuizen de Leukste File van Nederland. Een bonte stoet van historische, moderne, snelle, trage, vreemde, grote en kleine voertuigen, die samen met tal van andere bijzondere voertuigen de leukste file van Nederland vormden. De NCRV had ons gevraagd om met zoveel mogelijk auto’s ter plekke een Toeterconcert te organiseren. Eerst werden alle claxons gechecked en op toon ingedeeld, daarna was er een repetitie en uiteindelijk werd er opgetreden, samen met 1 van de leukste kleine fanfares van Nederland: de Jongens Driest. Het concert werd live op de radio uitgezonden!

 

Terug uit Dakar

We zijn terug uit Dakar waar we tussen 11 en 22 februari een grote Senegalese variant van het Schoolplein Orkest organiseerden: het Grand Orchestre Plein Air. We kijken terug op een indrukwekkende periode waarin we samen met 19 studenten van Ecole Nationale des Arts een instrumentarium bouwden voor meer dan 700 leerlingen van Ecole Deux in Yoff, een achterstandswijk in Dakar. In de tweede week van het project oefenden we 4 dagen op de school en uiteindelijk waren er spectaculaire en ontroerende concerten op 21 en 22 februari.

 

 

1e Bezoek groot succes

Peter en Margreet zijn weer terug van hun orienterende bezoek van een week in Dakar. Het project gaat plaatsvinden in Yoff, een voormalig vissersdorp dat nu onderdeel is van Groot Dakar. In Yoff zit ook het kantoor van Xalebi Senegal,
een ontwikkelingsorganisatie met wie we nauw gaan samenwerken. Een paar straten verderop zit Ecole Deux, de school waar we het project gaan doen. Omdat de school meer dan 800 leerlingen telt zoeken we nu geen 2e school meer.
Er doen tussen de 12 en 18 muziek-docenten in opleiding mee van de Ecole Nationale des Arts. We hadden overal prima ontmoetingen.
Verder doet rapper Fou Malade mee aan het project. Doudou N’diaye Rose was op toernee, maar die ontmoeten we de volgende keer.

OMWENTELINGEN

In opdracht van bureau BMC en de gemeente Woerden, deden we in het najaar van 2008 van alles in de oude Wasserij in Woerden. De prachtige oude Wasserij staat op het Defensie-eiland. In de monumentale gebouwen werden vroeger o.a. kleding en dekens van het leger gereinigd. In de plannen die de gemeente met dit gebied heeft krijgt de Wasserij een culturele bestemming. Aan ons is gevraagd dit samen met zoveel mogelijk Woerdenaren zichtbaar te maken. Eerst verzorgden we op 17 september, 8 oktober en 5 november 3 verschillende korte voorstellinkjes met beelden en veel muziek. De Woerdense Courant noemde een van de avonden ‘inspirerend en origineel’.

Op 28 november was OMWENTELINGEN, de grote finale. In een muziek-theatrale rondgang kwamen alle onderdelen van de voorgaande avonden bij elkaar. Verder was er de première van het nieuwe Wassserij Lied. Aan de voorstelling werd o.a. meegedaan door 6 blazers, 2 percussionisten, een 9-koppig projectkoor, 7 strijkers en 18 kinderen. Er kwamen meer dan 150 mensen naar de finale kijken! Na afloop kon worden gedanst met Naald en Kraak.

Suriname, het vervolg

Tussen 26 januari en 6 februari 2009 gaan we met een ploeg naar Suriname om het in 2007 gestarte project daar voort te zetten. Er zullen lessen worden gegeven aan studenten van het Instituut Opleidingen Leraren en de Volksmuziekschool. Verder doen we met een aantal studenten een project in Santigron, een dorp in het binnenland van Suriname. Ter voorbereiding hiervan werken we aan een proefversie van een internationaal boek met dvd over onze Schoolplein Orkesten in Nederland en het buitenland.

 

Verbeelding in Duitsland

Wasser, wasser, wasser blau, Was ist da so schön genau? Du strömst….’. Op 8 juni gaven we onze eerste percussieworkshop op Duitse bodem. In de tuin bij een 40-jarige die ons in Nederland bij een bedrijfs-percussie-workshop had ontmoet. Muziek kent geen grenzen. Wie weet gibt’s in der Zukunft noch mehr…..

 

Met de fanfare

Op zondag 18 mei deden we in Werkhoven (Provincie Utrecht) een speciale versie van het Groot Zelfgemaakte Schoolpleinorkest. De plaatselijke fanfare Constantia vierde haar 100 jarig bestaan al spelend met de 150 kinderen van de plaatselijke Delteykschool en De Werkhof. Er was een zeker 400-koppig publiek op het concert afgekomen, wat een indrukwekkende sfeer met zich meebracht in de grote feesttent aan de rand van het dorp.

Together Forever

Op woensdag 16 april waren we in Den Haag voor een kort optreden bij het Binnenhof. Dit alles in verband met de campagne Together Forever van Kosmopolis. Zes zangers uit alle windstreken van de wereld zongen, opkomend vanuit verschillende hoeken van het plein, een door ons gemaakt lied.

Together forever is het motto van tal van Nederlandse projecten die plaatsvinden in het kader van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008.

 

24 januari: Bodegraven – Dakar

Op 24 januari was, onder de naam Bodegraven – Dakar de grote sponsorbijeenkomst in Bodegraven. In Sporthal de Vromade hadden zich meer dan 300 kinderen van 4 scholen uit Gouda en Bodegraven gemeld om mee te doen. Al deze kinderen speelden uiteindelijk meer dan 20 minuten op instrumenten van gerecycled materiaal. Dat is nog nooit vertoond en daarom hebben we het record aangemeld bij het Guiness Book of Records! Morcoumba en Ibou N’diaye Rose zorgden met Senegalese dansers voor ondersteuning.
Commisaris van de Koningin Franssen moest op het laatste moment verstek laten gaan en daarom gaf Niek Melman, bestuurslid van Fort van de Verbeelding het startschot. Coureur Tim Coronel (bekend van de Ralley Parijs – Dakar) was ook aanwezig om het werk voor straatkinderen in Dakar onder de aandacht te brengen. De kinderen van de Speel en Werkhoeve, de Pax Christi en de Goede Herderschool uit Bodegraven en de Aloysiusschool uit Gouda zamelden 1713,55 in waarmee we in ieder geval het instrumentarium voor de school in Dakar kunnen bekostigen!

Samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Op 21 september jl. deden we ons eerste project met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Samen met blazers en slagwerkers uit het Orkest en tientallen kinderen uit de wijk Charlois deden we de muzikale opening van de Zuiderpark Spelen. Uiteindelijk zong ook het publiek uit volle borst mee en vertrok iedereen met een brede grijns op het gezicht naar de rest van het festival.
Jonathan Elbers maakte er een filmpje van zie hieronder.

 

Together Forever Zomer Tour

Op 15 juni was, op het Roots Festival in Amsterdam, de première van de Together Forever Zomertour van Kosmopolis. Together Forever is een campagne in het kader van het jaar van de Interculturele Dialoog. De tour ging van Groningen tot Breda, van festivals tot schoolpleinen en heel veel er tussenin. Wij van Fort van de Verbeelding verzorgden een aantal interactieve concerten op de levensgrote witte letters en symbolen van Together Forever
weekkrant.nl ,,Geweldig, hartstikke leuk”.

De Together Forever Zomer Tour was verder te zien op:
5 juli New Attraction Festival, Groningen
6 juli PlugPlantsoenPop, Deventer
13 juli Nijmegen, de Affaire
23 augustus Booch Festival, Heerlen
4 augustus Zomer Terras Festival, Vlaardingen
30 augustus Westerpop Festival, Delft
7 september Opening Uitmarkt, Rotterdam
(koren- special)
20 september Breda Barst Festival, Breda
5 oktober Tolhuistuin Festival, Amsterdam

 

Groot Orkest in Abstede

Op Zaterdag 24 mei organiseerden we in Abstede, een mooie oude buurt in Utrecht, het Grote Dit Is Abstede Orkest. Aan het orkest werd meegedaan door het Sterrenkoor, Linedancers van buurthuis Oudwijk, de Cultural Rap Masters van VMBO-school de Meerstroom en kinderen van Basisschool De Notenboom uit de buurt. Verder speelde het Leukste Straatorkest van Utrecht, de Tegenwind, mee. Het Orkest werd gecompleteerd met ter plekke meedrummende, -rappende en -zingende bezoekers. Voorafgaand aan het concert maakten kinderen shakers en een veelkelurig monster in de Werkplaats van de Verbeelding.

De film is uit!

De registratie die Jonathan Elbers voor ons maakte van het Grand Orchestre Plein Air in Senegal is uit. Op 3 april jl. werd de film gepresenteerd in de tot filmzaal omgetoverde hal bij ons kantoor aan de Vromade in Bodegraven. De film is een indrukwekkend en ontroerend document geworden en is vanaf 3 april ook op DVD te verkrijgen. De eerste DVD werd op de 3e aangeboden aan Commissaris van de Koningin in Zuid Holland dhr. Franssen en burgemeester van Bodegraven dhr. Lokker. Beiden hadden een persoonlijk getinte, politieke en erg erg positieve reactie op ons project in Senegal en het filmverslag daarvan.

De dvd Grand Orchestre Plein Air is voor 9,95 verkrijgbaar op ons kantoor op de Vromade 1 in Bodegraven of te bestellen door overmaking van 11,95 op rekeningnr. 1033.63.793  t.n.v. Fort van de Verbeelding, Bodegraven o.v.v. adres en dvd Senegal. In dat laatste geval krijgt u de dvd toegestuurd.

2007

Paleis in de Polder

Op 1 februari jl. verlieten we (noodgedwongen) Fort Wierickerschans in Bodegraven. Vanuit ons tijdelijke kantoor werken we sindsdien als nomaden. Ook omdat we rond de zomer van 2008 dat kantoor weer moeten verlaten zoeken we vanaf nu een grote nieuwe locatie die we voorlopig Paleis in de Polder noemen. Op die locatie willen we wonen en werken combineren, willen we kantoor houden en willen we plek hebben om thuis-projecten te kunnen organiseren voor een groot of kleiner publiek. We zoeken daarvoor markante locaties met ruimte in en om de gebouwen: een oude school, een oud klooster, een monumentale boerderij, een oude kerk, of zelfs een mooi stuk grond waarop we kunnen bouwen. Niet om te huren maar in volle eigendom. En dat alles in het buitengebied van het Groene Hart, al sluiten we hemelbestormende locaties elders niet helemaal uit.
In onze zoektocht roepen we ieders hulp in. Hier staat nog een keer precies wat we zoeken. Tips zijn welkom op info@fortvandeverbeelding.nl.

Toeter Concert in Twente

Op 4 oktober deden we, voor de tweede keer in een jaar, een Toeter Concert. Dit keer voor Twente Milieu, de afvalinzamelaar in Twente. Ze bestaan dit jaar 10 jaar en wij waren gevraagd het congres ter gelegenheid daarvan te openen. En zo gaven 7 chauffeurs een spectaculair concert op de claxon van hun vuilnisauto’s. Toen ze daarna ook nog bezemend en rappend hun cabine uit kwamen kon het congres in full swing beginnen!

Culturele Zondag Utrecht

Op 23 september 2007 organiseerde Fort van de Verbeelding, in samenwerking met de Vrede van Utrecht, als (mede) sluitstuk van de Culturele Zondagen, het Grote Overvecht Orkest. De hele middag kon iedereen zich voorbereiden door grote shakers te maken, zich te laten schminken en te bouwen aan een vrolijk veelogig monster. Om 17.00 volgde een bonte optocht door de buurt en toen de optocht terug was startte de openbare generale repetitie. Het werd uiteindelijk een prachtig samenbindend concert met het Senegalese Aly N’diaye Rose Ensemble, straatorkest Toeters en Bellen, Accordeon Vereniging Apollo en kinderen van de Paulusschool. Ook het publiek kon meetrommelen en slaan op meegebrachtte steigerbuizen. Alle aanwezigen riepen Utreg, Utreg, Utreg west, noord oost zuid maar west the best, ole! Hoogtepunt was de deelname van de rappers van Utreg Represents, die de plaatselijk jeugd aan hun voeten kregen.

 

Op de Dam

Op 1 juli jl. was Fort van de Verbeelding op uitnodiging van stichting ACCU, in het kader van de Amsterdamse Stads Spelen in de hoofdstad. Jos Zandvliet en Septimia Kuhlmann hadden een indrukwekkend plan gemaakt waarbij 6 verschillende Amsterdamse blaas- en drumorkesten van verschillende kanten al spelend de Dam op liepen, waar 750 Amsterdammers waren verzameld voor een ontbijt. Peter hielp Jos met dirigeren.

 

Speciaal Schoolplein Orkest

Op 16 mei presenteerden we een korte variant van het Schoolplein Orkest op een congres van afvalverwerker Circulus in Orpheus in Apeldoorn. Na een uitvoering daags tevoren op het schoolplein van de Mheen deden 60 bovenbouwkinderen een aantal onderdelen nog eens dunnetjes over. We vulden het aan met nieuwe teksten. ‘Afval, afval, afvalberg, veel te groot en echt te erg, maak er instrumenten van en ga dan uit je pan, pan, pan’ schalde het door de schouwburg. De aanwezigen die zich de hele middag gingen bezighouden met afvalbeleid in 2030 wisten precies voor wie ze bezig waren!

Concert op Pampus

Op 1 april jl. organiseerden we, op verzoek van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland, de muzikale opening van een nieuw seizoen rond de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam bestaat uit o.a. ruim 40 forten die in een kring rondom de hoofdstad liggen. Naar 1 van die forten, op het prachtige eiland Pampus, waren o.a. burgemeesters (waaronder burgemeester Job Cohen van Amsterdam) uit de betrokken gemeenten gekomen om de officiële opening van het seizoen bij te wonen. In een speciaal door ons geschreven lied zongen en rapten de burgemeesters samen met een dikke 100 andere genodigden en bezoekers van het eiland. Dit alles zorgde samen met de overvloedig schijnende zon voor een hele mooie middag.

Groene Hart Dag in Woerden

Op zaterdag 17 februari verzorgde Fort van de Verbeelding het culturele programma op een grote Groene Hart Dag in het Kasteel van Woerden. Op deze dag die zo´n 700 bezoekers, waaronder (a.s.-) ministers Pieter Winsemius en Gerda Verburg, trok werd o.a. de Canon van het Groene Hart gepresenteerd. Wij openden de dag met een optocht door de binnenstad en optredens van schoolkinderen uit de regio en de Tegenwind. Later speelden en zongen we o.a. het Groene Hart Lied met zo´n 50 zangers, strijkers, accordeonisten en schoolkinderen uit het project HART.

 

 

Schoolplein Orkest ook naar Senegal!

Nadat we vorig jaar in Suriname voor het eerst buiten Europa een Groot Zelfgemaakt Schoolplein Orkest deden gaan we nu met het project naar Senegal! In januari 2008 zijn we er voor een oriënterende reis en in de loop van februari gaat het project plaatsvinden op het 800 leerlingen tellende Ecole Deux in de hoofdstad Dakar. Het project, dat een steeds duurzamer karakter gaat hebben, wordt mede mogelijk gemaakt door Oxfam Novib en de Nederlandse ambassade in Senegal. We werken in Dakar o.a. samen met Doudou en Aly N´diaye Rose (Fort Dudu) en het Ecole Nationale des Arts.

 

Yo! Opera

Op 3 november organiseerde Yo! Opera de Operaflat. Vijfentwintig mini-opera’s in deuropeningen van een flat in het Utrechtse Overvecht. Steeds gezongen nadat je had aangebeld. De teksten waren van kinderen uit de buurt. Wij zorgden voor 3 intermezzo’s en het slot. Tommie speelde sopraan sax en Peter dirigeerde vanaf de 6e verdieping van de flat aan de overkant.

Ook in Leidschenrijn

Op 29 september waren we in de Hagen, een gloednieuwe woonwijk in Leidschenrijn. We gaven er korte workshops aan kinderen en volwassenen uit de buurt. Uiteindelijk mondde alles uit in een optreden van het Grote De Hagen Orkest samen met Orkest de Tegenwind uit Utrecht. Het werd een swingende boel daar midden tussen de nieuwe huizen en iedereen deed mee. Iemand sprak na afloop van prachtige buurt-building en dat was het!

Op de Grote Markt in Gouda

Op 5 september organiseerden we voor de gemeente Gouda een Trommelparade en het Grote Grote Markt Orkest op en rond de Grote Markt in Gouda. De hele middag konden kinderen instrumenten maken, zich laten schminken en werd er gewerkt aan verschillende theatrale attributen die konden worden meegenomen in de optocht. Aan het programma deden o.a. 50 kinderen mee uit Solingen, partnerstad in Duitsland. Ook de meegereisde burgemeester van Solingen speelde mee. Uiteindelijk zag het er allemaal prachtig uit. Tussendoor waren er optredens van het Aly N’diaye Rose Ensemble en een Klezmerband. Toen de optocht weer terugkwam op de Grote Markt deed iedereen mee in de finale.
Zie www.dekrantvangouda.nl

 

Feest: 100e Schoolplein Orkest

Op 18 juli a.s. was op het schoolplein van de Utrechtse Schoolvereniging  in Utrecht de 100e uitvoering van het Groot Zelfgemaakte Schoolplein Orkest. Het project had haar eerste uitvoering in 2001 in Amsterdam en is de laatste jaren uitgegroeid tot een veelgevraagd muziektheater-scholenproject in de Randstad. Zo’n 36.000 kinderen deden er tot nu toe aan mee!

 

Optochten in Almere

Op 6 en 9 juni organiseerden we in
opdracht van de gemeente Almere twee
Optochten van de Verbeelding. Dit in het kader van de opening van de nieuwe Stadsschouwburg.
Aan de optochten werd meegedaan door hetAly N’ diaye Rose Ensemble, het Wedding Trio (6/6) en Toeters en Bellen (9/6).

Rond de opptochten was er van alles te doen. Zo konden kinderen theatrale attributen maken en zich laten schminken. Steeds waren er korte optredens. Hoogtepunt was de deelname van ter plekke gemaakte kinderorkesten aan de finales op de Grote Markt.

 

Mega Schoolplein Orkest

Op 16 maart hadden we ons grootste Groot Zelfgemaakte Schoolplein Orkest tot nu toe. Op het Stadserf in Schiedam speelden maarliefst 850 schoolkinderen van drie locaties van OBS de Singel. Voor honderden toegestroomde ouders en andere belangstellenden werd het een spectaculaire uitvoering. Onze nieuwe cementkuipen en klankplanken klonken prima, daar in Schiedam.

Groot project in Suriname

Tussen 1 en 10 februari 2007 was Fort van de Verbeelding op uitnodiging van de stichting Klinkend Suriname in Paramaribo. Met Bongo Charlie, een bekende Suriaamse percussionist/instrumentenmaker en studenten van de lerarenopleiding IOL werd een plaatselijke variant gemaakt van het Groot Zelfgemaakte Schoolplein Orkest. Eerst waren er uitvoeringen op de schoolpleinen van de Sint Bernadette- en de Renckewitzschool en aan het eind was er een grote uitvoering van meer dan 400 kinderen in het Antony Nesty Indoor Stadium. Deze uitvoering werd door zo’n 2000 kinderen op de tribune bekeken. Dagblad de Ware Tijd, Apinti Radio, het Surinaamse Jeugdjournaal en het grote Journaal besteedden uitgebreid aandacht aan het project. Het Groot Zelfgemaakte Schoolplein Orkest wordt door de studenten nu verder doorontwikkeld en aangeboden aan andere scholen in Suriname. We zijn uitgenodigd in 2008 weer te gaan kijken hoe het met het project gaat.

 

In het Haagse Bos

Met een groep Haagse schoolkinderen deden we op 24 november in het Haagse Bos de muzikale afsluiting van een middag in de natuur. Een en ander is de opmaat voor een samenwerking met Elementree in het project Ode aan de Boom. De bomenrap, ´bomen, bomen, bomenlied, bomen kappen doe je niet, bomen planten is okee, daar red je je leven mee´deed het alvast goed.

 

Nieuw Voortgezet Onderwijs Project

Op dit moment wordt in en rond ons kantoor hard gewerkt aan het ontwikkelen van een gloednieuw project voor het Voortgezet Onderwijs. De werktitel is Your Own Fame Factory, en dat zegt al wat: Scholieren in de hoofdrol van een spectaculair muziektheaterproject dat vanaf januari 2008 gaat draaien. Met nieuwe instrumenten als enorme Batphones en swingende Boom Dang Drums. Verder gaan, door scholieren zelf gemaakte en groot gebeamde, beelden een rol spelen. Blijf onze website volgen.

 

Fort Edam

Op 31 augustus j.l. opende Fort van de Verbeelding, in opdracht van Cultureel Erfgoed Noord Holland, de Stellingmaand op Fort Edam.
Aan de opening werd deelgenomen door een speciaal voor die gelegenheid samengesteld Stelling Orkest bestaande uit 22 saxofonisten en andere musici.
Peter schreef hiervoor deze zomer een speciale compositie.
Het stuk werd door het publiek zo goed ontvangen dat er meteen aanvragen kwamen voor vervolguitvoeringen tot in 2008 aan toe.

Koninkrijks Spelen

Op 21 juli deed Fort van de Verbeelding, in opdracht van het 5ekwartier, met wie we eerder samenwerkten in het HART-project, mee aan de opening van de Koninkrijks Spelen in den Haag. Naast volksliederen en parades van de sporters zat er volop muziek en theater in het programma. Met o.a. dj’s C-Mon en Kypski, het fantastische blaasorkest uit de voorstelling Don Quichotte van Artemis, Orquesta Pegasaya, Real Hot Brass, steelpanspeler Erno York en de zangeressen Tania Kross, Najesca van Trigt en Ceryll Bernadina.
Peter dirigeerde het slotstuk en was gast-speler in het blaasorkest.

 

Leven met water

Op 11 mei waren we weer een dag op Fort Pampus. Dit keer voor de muzikale omlijsting van een mini-congres over Leven met Water. Er waren verschillende workshops op het gebied van presentatie, theater en tekenen/schilderen, alles in relatie met Waterbeleid. Wij zorgden voor spetterende intermezzo´s en we componeerden het Leven met Water clublied. Het door het dak heen sijpelende water zorgde voor een passende entourage.

 

Bij Copijn in Utrecht

Op 21 april verzorgden we voor Copijn tuin- en landschaspsarchitecten een feest ter afscluiting van haar 40 jarig bestaan. Er werden door kinderen en volwassenen enorme monsters gebouwd, maskers gemaakt en er werd geschminkt. Nadat Vincent de Rooij en Daan Mathot de mini-multimediavoorstelling Vlucht hadden gespeeld was er een optocht. En aan het eind van de optocht was er een gevecht tussen de monsters. Speciaal voor deze dag schreven we een Copijn-lied. ‘Groene vingers, groene plannen, groen geluk dat wij hier zijn’ klonk het uit alle monden. Straatorkest Tegenwind uit Utrecht speelde toen de monsters werden verbrand en DJ Turne mixte prachtige plaatjes sfeervol aan elkaar.

 

350 Justitiemensen maken muziek

Op 24 januari verzorgde Fort van de Verbeelding, op locatie in Nieuwegein, een grote muziekworkshop voor 350 mensen van de nieuwe Dienst Terugkeer en Vertrek van het Ministerie van Justitie. Na zelf shakers te hebben gemaakt werd ter plekke het Groot Zelfgemaakte Dienst Terugkeer en Vertrek Orkest in elkaar gezet. De vonken vlogen ervanaf.

Bestellen HART DVD

De DVD van HART kan worden besteld door een mail te sturen naar info@fortvandeverbeelding.nl. Vermeld naam, adres en woonplaats en het aantal te bestellen DVD’s. Kosten: 25,- ex portokosten. (Amateur) Deelnemers aan HART betalen 10,- ex portokosten. Afhalen in ons nieuwe kantoor mag ook (06 – 10926463).

Afscheidsfeest

Fort van de Verbeelding is niet op kousevoeten weggegaan uit Bodegraven maar nam op 20 januari afscheid met een uitgebreid programma. Allereerst was er de Smokkelaarsroute-2, een vervolg op een eerdere variant in 2002. Met het Smokkelaarslied, het Smokkelaarsverhaal en een tocht met olielampjes van het Raadhuisplein naar het Fort alwaar van het gesmokkelde meel pannekoeken konden worden gegeten.
‘s Avonds was er een programma met muziek, sprekers en de langverwachte presentatie van de DVD van HART. Veel sprekers spraken de verwachting uit dat Fort van de Verbeelding een nieuwe plek gaat vinden en burgemeester Bordorff van Bodegraven bedankte voor alle prachtige activiteiten. Tegenwind uit Utrecht speelde een mooie set en verder was er muziek van o.a. Jos Zandvliet. Hoogtepunt was de presentatie van de door Dirk Jan Warnaar gemaakte DVD van HART. Aanwezigen zongen zachtjes de liedjes mee en veel mensen hadden kippevel. Er waren een kleine 300 mensen naar het Rechter Arsenaal gekomen.

Weg van het fort

Fort van de Verbeelding heeft besloten
per 1 februari 2007 Fort Wierickerschans in Bodegraven te verlaten.
Staatsbosbeheer zegt per die datum de huur op. Projectontwikkelaar Kraan Bouwers en Aannemers heeft ons, ondanks lange gesprekken en ten
slotte bemiddeling van het college van B en W van Bodegraven, geen aantrekkelijke plek gegeven in zijn toekomstplannen met het fort.
We zijn bedroefd en vol spijt over het einde van onze activiteiten op deze prachtige plek.

2006

Toeterconcert voor de gemeente Amsterdam

Op 14 november leidde Fort van de Verbeelding een groot toeterconcert van op schone energie rijdende voertuigen van de gemeente Amsterdam. Het concert was de opening van een nieuwe schone lucht-campagne in de hoofdstad en vond plaats op het Beursplein. Chaufeurs van o.a. een op waterstof rijdende stadsbus en vuilophaalwagens met roetfilters claxoneerden een korte, speciaal hiervoor gemaakte, compositie. Het voltallige college van B en W was bij het concert aanwezig. Fort van de Verbeelding wordt steeds vaker gevraagd voor dergelijke evenementen.

 

 

Uit het HART-gastenboek

´Verrassend, ontroerend, humoristisch, origineel´.

´De mooiste avond sinds tijden. Drie parels op drie plekken,
vol verrassingen. Kortom de Dogtroep is verslagen´.

´Wat een energie, wat een verrassingen, wat een niveau´.

´Geboren en getogen in ‘t Groene Hart. Steeds het gevoel gehad dat ik moest vechten om dit uit te leggen.
Nu weet ik dat ik dat niet meer hoef. Het Groene Hart leeft in de verhalen’.

‘Hartverwarmend Groene Hart. Prachtige klanken, verstilling en beelden. NL op z’n best. Dank je wel’.

‘Leuke muziek. Probeer de volgende keer ook eens lyriek in de teksten’.

‘Zelden een voorstelling gezien met zoveel creativiteit, energie, muzikaliteit en gemeenschapszin. Dit is cultuur zoals het hoort te zijn. Heel veel succes met het fort dat nooit mag verdwijnen’.

´Wat word je hier blij en vrolijk van, vooral van de finale´.

´De Hollandse Waterlinie was nog nooit zo succesvol als nu´.

‘Eindelijk voelen we het hart, we zijn geroerd. Mooi, levend, toekomst’.

 

 

Culturele Zondag 21 mei

Op 21 mei was er weer een Culturele Zondag. En net als de voorgaande jaren stond de 3e zondag in mei weer in het teken van het naderende Oerol Festival. Met try-outs, veel acts op het plein, het Groene Hart-podium, een workshop en een cater-verrassing. Jos Zandvliet, hij schreef onlangs een nieuw Utrechts volkslied dat onder de Dom door meer dan 150 amateur-musici werd uitgevoerd, kwam het nieuwe Oerol-lied uitproberen. Er was een optreden van Carbid, beeldend en muzikaal theater, met hun voorstelling Kippenhok. Verder hadden we een prachtige buitenlandse gast: Joplada uit Belgie. Hij kwam net van een optreden in de Franse Alpen en deed halsbrekende acrobatiek op en rond een auto op het middenplein. Op het Groene Hart Podium hadden we dit keer de voormalige Bodegraafse Eva Vesseur met een performance. En dan was er het Mobiele Naai Atelier, een bezienswaardigheid met twee handige dames, twee mooie klassieke brommers en twee oude naaimachines. De kleding van menig bezoeker werd op verzoek opgepimpt! Verder was er klezmer-, balkan- en zigeunermuziekmuziek van Trio C tot de derde.

Saskia de Zee, bekend van de prachtige vaandels die zij 2 jaar geleden voor ons maakte kwam een mozaïekworkshop geven. De finishing touch was van Reizend Broodje met geweldige ter plekke gebakken appeltaart en pizzapunten. Het was jammer dat er, mede vanwege het weer, dit jaar wat minder mensen waren. Zij die er waren hadden een topmiddag. Voor meer info over het Oerol Festival zie www.oerol.nl.

Minister Veerman zingt mee

Op 9 oktober jl. opende minister Veerman het nieuwe bezoekers centrum van Staats bosbeheer op fort Wierickerschans. Fort van de Verbeelding droeg aan de opening bij met een optreden van 40 zangers, muzikanten en kinderen uit het HART-project die speciaal voor deze gelegenheid nog een keer hetGroene Hart Lied uitvoerden. De minister had weinig tijd nodig om het lied uit volle borst mee zingen.

Nieuwe records websitebezoek

Vanwege de HART-voorstelling hadden we meer bezoekers op onze website dan ooit tevoren. Op 25 september bezochten 242 mensen onze site, een nieuw dagrecord. En in de maand september waren er gemiddeld 160 bezoekers, een nieuw maandrecord.

DVD van HART

Zo snel mogelijk na afloop van de voorstellingen van HART verschijnt een door Dirk Jan Warnaar gemaakte DVD over de voorstelling. Volg deze website voor verdere informatie.

 

Schoolpleinproject op volle toeren

Het Groot Zelfgemaakte Schoolplein Orkest, ons grootste project buiten het fort, loopt op volle toeren. We waren dit jaar tot nu toe in Barneveld, Hoofddorp (3x), Rotterdam, Amsterdam, den Haag en Zoetermeer. De komende maanden zijn er nog projecten in de Wieringerwaard, opnieuw Zoetermeer, Gouda, Hellevoetsluis, Woerden, Utrecht, Maarn, Voorburg, Ijsselstijn, Rotterdam, Abbenbroek en Rijswijk. In het project leren kinderen in no time een instrument bespelen om uiteindelijk met de hele school een concert geven voor ouders en belangstellenden.

Dochters van Assepoester

Op 12 februari deed Fort van de Verbeelding (Peter) in het kader van de Nederlandse muziekdagen mee aan de mini-voorstelling de dochters van Assepoester van Windmeewerken (www.windmeewerken.nl). De dochters van Assepoester ging over hoe het verder ging met Assepoester, haar inmiddels puberende dochters, en hun dominante vader. Toen het symfonieorkest niet kwam opdagen mochten de kinderen zelf meespelen.
Jammer dat het zulk slecht weer was.

Meespelen met de fanfare

Op 4 februari jl. gaf Peter een concert met Fanfareorkest de Bazuin uit Enschede. Het orkest, waar Peter ooit bugel in leerde spelen, speelde een speciale compositie en het publiek deed, na een korte workshop, ter plekke mee. Het enthousiasme was enorm en nieuwe aanvragen uit Enschede en omgeving stromen binnen. In het najaar is er weer een concert waar Peter aan mee zal doen.

HART erg goed bezocht!

Na een rustige aanloop in de try-out periode werden de voorstellingen met name in de tweede week en in de beide weekenden erg goed bezocht. In totaal kwamen er meer dan 2000 mensen naar de voorstellingen kijken. Zie verder de HART-pagina.

HART in de pers

De voorstellingen van HART zijn in de regionale media met lovende recensies ontvangen.
Het AD Groene Hart spreekt van ‘herkenbare verhalen, in hun eenvoud heel puur en humoristisch en een ode aan het Groene Hart en besluit met ‘Hart is fantastisch’.

Alphen CC kopt: ´Het Groene Hart heeft eigen lied´ en heeft het verder over ´niet eerder werd het Groene Hart zo fors uit de klei getrokken´ en ´het publiek wordt meegenomen in een verpletterende cadans naar de finale´.

Het Bodegraafs Nieuwsbladspreekt over een ´poëtisch spektakel´.

 

Veel publiciteit

Er wordt op het moment in de pers veel aandacht besteed aan de netelige positie waarin we als Fort van de Verbeelding onlangs zijn terechtgekomen wat betreft onze rol in de toekomst van de Wierickerschans. Zie bijv. drie artikelen in AD Groene Hart.

 

 

Super Zondag !

Na veel gedoe rond toestemming konden we op 26 maart eindelijk weer een Culturele Zondag organiseren. En het werd een super zondag! Met een prachtig opgtreden van de Les Frères Guissé uit Senegal. De 3 broers behoren tot de bekendste bands uit Senegal. We kwamen ze tegen tijdens onze trip naar Dakar in januari van dit jaar. Leoni Jansen, met wie de Frères eerder samenwerkten, kwam een paar nummers meezingen. Het mooiste moment van de middag was, toen de electriciteit het tijdelijk begaf en Leonie het publiek, bij schemerlicht, meerstemmig liet zingen. Ook Aly N’diaye Rose, die veel met Leonie samenwerkte en die bij ons bekend is als de medevormgever van Fort Dudu, speelde nog een nummmer mee. En dan was er nog een support act op ons nieuwe Groene Hart-podium. De Styles Confidential, onlangs nog 2e van Nederland in een landelijke breakdance competitie, zorgden voor een prachtig energieke entre-act. Aan het eind verzorgde van Wanten een heerlijke Indiase schotel. Er kwamen meer dan 200 mensen op dit alles af.

 

 

Dogtroep muziek

Peter en Tommie Freke stonden op 5 februari jl. als repetitor/arrangeur voor het Harmonieorkest uit Tuindorp Oostzaan. Op die dag werd voor de nieuwe muziekuitgeverij Mastix Music aan nieuwe arrangementen gewerkt van Dogtroepmuziek en aanverwanten. Als de stukken uitkomen volgt er meer nieuws.

Nog meer schoolpleinorkesten

Nadat in 2005 een record aantal scholen Het Groot Zelfgemaakte Schoolpleinorkest naar hun schoolplein haalde zit de schwung er in het nieuwe jaar al weer flink in. In Barneveld keken meer dan 500 ouders naar een prachtig concert in de plaatselijke Markthal. Verder staan er uitvoeringen op het programma in Hoofddorp (2x), IJsselstijn en Voorburg. Zo’n 30 scholen hebben gevraagd om informatie.

2005

Finale congres SVB

Op vrijdag 18 november organiseerde Fort van de Verbeelding een muzikale afsluiting van een congres van de SVB (Sociale Verzekerings Bank) over kinderrechten. Meer dan 25 kinderen tussen de 8 en de 18 stonden er op het podium van de Nieuwe Kerk in den Haag: Een schoolorkest van de St. Maartenschool uit Limmen, waar we kortgeleden een Schoolpleinorkest hadden gedaan, harpiste Fleur van Lith, DJ Sampagne en rapper Mitchell. De laatste twee talenten waren via een contact met de Nieuwe Amateur uit Delft gescout. Bijzonder was nog de deelname van Lamin N’diaye Rose aan het orkest. Lamin is de zoon van Ali N’diaye Rose die zo’n mooie rol speelde in Fort Dudu. Het veelkleurig samengestelde orkest wist de 200 aanwezigen met vette grooves en meezingbare teksten van de banken te krijgen.

 

 

Leids Ontzet

Peter speelde eind september/begin oktober, o.a. met de Jongens Driest, mee in een speciale serie jubileum-voorstellingen van de prachtige Leidse Schouwburg. De voorstellingen over het beleg en het ontzet van Leiden waren alle avonden uitverkocht. De muziek was van Tommie Freke. Ook al een bekende van de Verbeelding.

 

 

Verbeelding in Portugal

Deze zomer brachten Margreet en Peter een werkbezoek aan Banhos da Azenha in Portugal. Ex-Rotterdammers zijn er bezig een prachtig project te realiseren in een voormalig kuuroord. Met hulp van veel vrijwilligers hebben ze het verwaarloosde complex 5 jaar geleden onder de bramenstruiken vandaan weten te halen en getransformeerd tot een paradijselijke plek. Het complex ligt in midden Portugal aan de rand van rijstvelden en niet ver van de kust. De panden, met daarin de herstelde baden, tal van appartementen en kamers, zijn opnieuw vormgegeven met prachtig mozaiek-werk. Je kan er ook kamperen. Een inspirerend voorbeeld voor ons werk op het oude fort.
Wie ooit een tot de verbeelding sprekende plek zoekt in Portugal kan terecht op www.meiogordo.com

 

Oerol afsluiting

Dat wat op 15 mei op het Fort van de Verbeelding startte met Tuig en het eerste optreden van het koor en orkest van Jos Zandvliet is op 19 juni uitgelopen op een spectaculaire afsluiting van het Oerol Festival. Peter speelde mee en er waren meer dan 5000 mensen publiek. We kijken terug op een mooie samenwerking met het Oerol Festival. Op naar volgend jaar.

 

1e Pinksterdag 15 mei: Oerol preview

Op 15 mei a.s. hadden we tussen 12.00 en 17.00 uur onze jaarlijkse Culturele Zondag met groepen op weg naar het Oerol Festival op Terschelling. Met Bernies Lounge. Een grote wereldmuziekband met Balkan-bounce, Latino-grooves, popsentiment en rock ‘n roll gevoel. Ze speelden 2 lange swingende sets op het middenterrein. Dan was er Auwto, een humoristische mini multi media voorstelling van Vincent de Rooij en Tommie Freke, allebei ex-Dogtroep. Een prachtige directe link met de slotact op het Oerol Festival werd verzorgd door Jos Zandvliet en Tuig. Jos wil op Oerol met zoveel mogelijk blazers, zangers en trommelaars het grootste orkest ter wereld maken en de eerste repetitie was op 15 mei bij ons. Tuig kwam naar het fort met een grote rosmolen en een hooischudder en liet de eerste contouren zien van hun bijdrage aan de Oerol-afsluiting. De gezamenlijke presentatie was veelbelovend. Als verrassing waren op het laatste moment nog de jongleurs Miss Pandora Pink (UK) en Mr. Spin (Australië) toegevoegd aan de programmering. En dan waren er workshops voor kinderen: een tot de verbeelding sprekende muziekworkshop en een theaterworkshop. De catering was in vertrouwde handen van van Wanten en aan het eind van de middag was er een couscous-maaltijd. Er kwam een record-aantal van meer dan 800 bezoekers af op het programma!

 

Montessori, montessori

Op 30 maart deden we in opdracht van het Montessori Lyceum in Amsterdam een spectaculair concert i.v.m. met het 75-jarig bestaan van de school. Er werd speciaal hiervoor geschreven muziek gemaakt door een groot leerlingenorkest, de band van Fort van de Verbeelding, een dj en zo’n 700 leerlingen op het schoolplein. En de buren hebben het geweten: Montessori, montessori – zeven, Montessori, montessori – vijf, Montessori, montessori – feesten, Montessori, montessori swingen met dat lijf. Een dag later hebben we het nog eens dunnetjes overgedaan met het voltallige docententeam.

Papa Doudou

Op zondag 13 november speelde drumlegende Doudou N’diaye Rose, inspirator van Fort Dudu, met een 12-koppig ensemble in de Melkweg in Amsterdam. Omdat we met Fort van de Verbeelding nog altijd proberen Fort Dudu een vervolg te geven in Nederland of Senegal spraken we Doudou na afloop in de kleedkamer. Van evt. nieuwe ontwikkelingen houden we jullie op de hoogte.

 

Opening Brede Scholen

In september waren er twee speciale Groot Zelfgemaakte Schoolplein Orkesten in Hoofddorp. In beide gevallen in verband met de opening van een nieuwe plaatselijke Brede School. We kregen twee keer zo’n 500 kinderen aan het muziekmaken en er kwamen honderden ouders en belangstellenden op af. De wethouder speelde mee op trompet!

 

 

Even geen Culturele Zondagen

Na 25 Culturele Zondagen hebben we besloten de succesvolle serie even stop te zetten. De belangrijkste reden hiervoor is tegelijkertijd goed nieuws: we hebben het als Fort van de Verbeelding ontzettend druk met ander werk! Vooral de arrangementen voor bedrijven en particulieren lopen als een tierelier. Daarnaast zijn we steeds meer betrokken bij projecten buiten het fort zoals onlangs een landelijke inspiratiedag voor 100 docenten in Utrecht. En dan is er ook nog het enorme succes van het Groot Zelfgemaakte Schoolplein Orkest. Dit jaar waren al op 12 scholen in de Randstad te vinden. Om de Culturele Zondagen intern beter te organiseren is simpelweg meer tijd en inzet nodig dan we op het moment hebben. We zetten het stapje terug trouwens wel met het oog op twee stappen vooruit in de niet zo verre toekomst. Een nieuwe openbare serie is in voorbereiding. We houden jullie op de hoogte!

 

 

Rechter Arsenaal

Sinds mei huren we het Rechter Arsenaal van Staatsbosbeheer. Het gebouw is prachtig ingericht en met twee houtkachels helemaal klaar voor de periode na de herfst. In september ontvangen we er veel groepen en particulieren voor een dagje op het fort. Een van de attracties is het buiten-terras, met nieuwe parasols, in de hoek voor het Arsenaal.

 

 

Record

Onze website werd op 1e Pinksterdag 217 x bezocht. Een absoluut dagrecord. Ook het gemiddeld aantal bezoekers per dag lag nog nooit zo hoog: 96. De site werd gemaakt door Septimia Kuhlmann.

 

 

4e Culturele Zondag

Op 17 april a.s. hadden we onze 4e Culturele Zondag. Dit keer met Beu. Beu maakt prachtige theatrale popmuziek en was vorig jaar al op het fort samen met andere groepen op weg naar het Oerol Festival. Toen was het optreden kort maar nu was er dan een hele middag Beu. Verder hadden we voor het eerst een terras gemaakt achter het Rechter Arsenaal. Zo’n 100 bezoekers genoten er van de voorjaarszon.

 

 

Verbeelding aan de Ruigenhoeksedijk

Op 7 en 8 april ontvangen we voor het eerst een groep op het Fort aan de Ruigenhoeksedijk vlakbij Utrecht. Fort aan de Ruigenhoeksedijk, uit 1870, is een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en heeft een prachtige natuurlijke uitstraling. Wie weet gaan we er in de toekomst wel vaker dingen doen.

 

Prachtige 1e Paasdag!

Op 27 maart a.s. hadden we, al weer voor het derde jaar, onze Paas Special. En het wordt ieder jaar mooier! Meer dan 250 kinderen en volwassenen hadden voor het programma op het fort gekozen. Eerst was er een chique Paaslunch van van Wanten. De lunch was, met 50 personen, binnen 2 dagen volgeboekt maar we hadden wel aan meer dan 100 mensen plaats kunnen geven. Misschien iets voor volgend jaar. Om 1 uur konden de kinderen Paaseieren zoeken op de mooiste plekjes van het fort. Daarna waren er twee kinder-workshops, een knutselworkshop van Jansus & Jansus en een muziekworkshop van Fort van de Verbeelding zelf. Voor alle anderen was er in het sfeervolle Rechter Arsenaal een optreden van Cubrica met Bulgaarse muziek en groot gepojecteerde beelden. Na eerdere Bulgaars getinte optredens van Galina Durmushliyska (september 2003), die er nu trouwens ook weer bij was, en de kinderen van Orpheus (november 2004) bezorgde Cubriza het massaal opgekomen publiek opnieuw koude rillingen. Het koor, o.l.v. Ivo Boswijk, gaat in mei naar Bulgarije. In april en mei vervolgen wij de Culturele Zondagen weer op de 3e zondag van de maand.

Grootste orkest en stilte

Op 23 november hadden we het grootste percussieorkest van 2005 op het fort. Het percussieorkest, met mensen van Cyclus Gouda, bestond uit maarliefst 150 deelnemers en speelde de pannen van het dak. Mooiste moment was de gezamenljke stilte van 6 seconden die door velen niet voor mogelijk werd gehouden.

Weer mooie cijfers!

Van tijd tot tijd krijgen we van groepen die voor een arrangement naar het fort komen een recensie. Iemand schreef: ‘Jongens, jongens wat hebben wij genoten. Na een uiterst hartelijke ontvangst met een drankje, hadden wij een leuke rondleiding over het oude fort Wierickerschans. Vervolgens hebben we West-Afrikaanse djembehs en doundouns bespeeld. In zeer korte tijd speelde onze groep waarin maar weinig mensen zitten die een instrument bespelen en zichzelf muzikaal onderlegd vinden, de sterren van de hemel…. En zoals onze gastvrouw al aan het begin had beloofd, genoten we vervolgens van een overheerlijke tapasmaaltijd. Gastvrouw Margreet en ´tromleraar´ Peter: klasse!

Het gemiddelde cijfer over alle recensies tot nu is een 9 voor ons programa en zelfs een 9 1/2 voor onze begeleiding. We worden er een beetje verlegen van. Maar zijn ook heel erg trots.

1e Openluchtschool Amsterdam

Peter en Septimia hebben op 24 en 25 juni een groot project afgerond rondom het 75 jarig bestaan van de 1e Openluchtschool in Amsterdam. Op en rondom het monumentale gebouw van archtect Duiker traden alle 200 leerlingen op en werd uiteindelijk met het publiek het speciaal opgepoetste schoollied uit 1940 gezongen en gerapt.

Geen Culturele Zondag in juni

I.v.m. ons meedoen aan de afsluiting van het Oerol Festival op 19 juni a.s. is er deze maand geen Culturele Zondag. Na de vakantie pakken we de serie weer op. Of dat op de 3e zondag in september of al in augustus is horen jullie z.s.m. van ons. Een goeie vakantie voor iedereen!

Nominatie

Peter is (voor Fort van de Verbeelding) genomineerd voor de verkiezing van de grootste Bodegraver aller tijden! En heeft uiteindelijk een 9e plaats bereikt. Mooie extra publiciteit voor Fort van de Verbeelding.

Op het Jeugd- en het NOS-journaal

Een ploeg van het NOS Jeugdjournaal maakte tijdens ons Paasprogramma opnames die ‘s avonds werden uitgezonden. Ook in de NOS-journaals van 20.00 en 22.00 uur waren beelden van het fortprogramma te zien.

300 docenten uit hun dak

Op 28 januari deden we, in opdracht van het Muziekpakhuis in Amsterdam een grote muziekworkshop voor 300 basisschool-docenten uit de Haarlemmermeer. Wie ooit dacht dat leerkrachten van orde houden heeft het mis. Met zinderende percussiegrooves en opwindende raps ging het dak van de locatie in Hoofddorp eraf!

Circo di Dietro


Peter maakte vorig jaar o.a. met Septimia Kuhlmann, Tommie Freke, Saskia de Zee en Thierry van Raay (allemaal bekenden van Fort van de Verbeelding) de voorstelling Circo di Dietro voor theatergroep Maatwerk uit Rotterdam. Maatwerk maakt al jaren furore met prachtige voorstellingen met verstandelijk gehandicapten. Circo di Dietro gaat in december 2004 en januari 2005 in reprise. Voor meer informatie zie www.theatermaatwerk.nl.

2004

EU ambassadeurs

Op 10 september 2004 organiseerde de Provincie Zuid Holland voor EU-ambassadeurs een rondrit door het Groene Hart. Wij verzorgden een lunch op het fort. Er waren o.a. ambassadeurs uit Malta en Denemarken. Het door van Wanten geserveerde bruinbrood viel dermate in de smaak dat een van de dienstauto´s via de Bodegraafse bakker die het brood had geleverd zijn route heeft vervolgd.

 

Happy Metal (Fort van de Verbeelding op locatie)

Happy Metal was de naam van een speciaal project dat Fort van de Verbeelding op 5 september 2004 organiseerde in opdracht van de Gemeente Utrecht. Dit in het kader van het 750-jarig bestaan van de Domkerk. 100 Utrechters speelden op speciaal gestemde steigerbuizen aan de voet van het in steigermateriaal nagebouwde middenschip van de Domkerk.

 

VROM-debat op het fort

Op dinsdag 10 februari organiseerde de VROM-raad op Fort Wierickerschans een van haar regiodebatten over bouwen in het landelijk gebied. Er werd flink gedebatteerd over het onderwerp. Fort van de Verbeelding deed de locatie-organisatie en zorgde voor een knallende afsluiting. Het fort is een prima plek voor dergelijke bijeenkomsten die we dan ook steeds vaker organiseren. Trouwens wel altijd met een tot de verbeelding sprekend onderdeel.

Extra concert!

Op 5 november gaven “Detsa Orfeevi”, de Kinderen van Orpheus, een beroemd kinderkoor uit Bulgarije een speciaal concert op het fort. Het koor was in Nederland vanwege een mega-show van DJ Tiësto in het Gelredome stadion in het laatste weekend van oktober. Het werd een prachtig extra concert op de Wierickerschans. M.n. de polyfone zang in de traditie van Le Mystère des voix Bulgares zorgden voor koude rillingen in het overigens goed verwarme Rechter Arsenaal. Het publiek mocht, onder bezielende leiding van Ivo Boswijk uit Amsterdam, aan het eind ook nog meezingen. Vooraf werd er Bulgaars gegeten in het Kuiphuis.

 

Lunatics spelen try-out

In juni waren de Lunatics te gast op het fort om hun nieuwste voorstelling Wandermen af te monteren met het oog op haar premiere op het Oerol Festival op Terschelling. Er was een op het laatst aangekondigde try-out op 9 juni waar verrassend veel mensen op af kwamen.

Europese lunch op het fort

Op 22 oktober was Fort van de Verbelding mede-organisator van een lunch voor deelnemers aan een Europese Conferentie op Fort Wierickerschans. 140 Gasten uit heel Europa genoten van de najaarszon en de sfeervol ingerichte Oude Loods. Dit gebouw wordt vanaf 2006 een Staatsbosbeheer Bezoekerscentrum voor het Groene Hart. De eerste steenlegging vond plaats na afloop van de lunch.

 

Mooie cijfers

Op zaterdag 2 oktober hadden we een zogenaamd test uitje op het Fort. Mensen kwamen uit alle hoeken van het land om een programma van ons te volgen en het daarna te beoordelen. Met trots kunnen we melden dat we prachtige cijfers haalden: een gemiddelde waardering van 8,2 en een 8,7 voor de Team Tam Tam percussie workshop.

 

Verbeelding in Utrecht

Geregeld komt het voor dat we met Fort van de Verbeelding buiten het fort optreden. Noem het maar Fort van de Verbeelding op locatie. Zo waren we zaterdag 17 april, in het kader van het Breaker Charity Breakfast, op het Lepelenburg in Utrecht voor een optreden. Het kwartet van de Verbeelding speelde samen met een cello-duo en straatorkest de Tegenwind voor ongeveer 900 ontbijtende Utrechters. Voor meer foto’s zie www.tegenwind.nl.

2003

FORT DUDU

Van 9 t/m 12 oktober 2003 organiseerde Fort van de Verbeelding haar grootste project tot nu toe: FORT DUDU.
Niet minder dan 120 muzikanten, deels amateur, deels doorwinterde professional, stonden op het prachtig uitgelichte podium van het meer dan 300 jaar oude Fort Wierickerschans. Het affiche beloofde Afrikaanse grooves in Hollandse schemering en dat bleek een rake typering. Fort Dudu ontleent z’n naam aan Doudou N’diaye Rose, een Senegalese masterdrummer die meer dan 10 jaar geleden op het Senegalese forteneiland Goree een legendarisch concert gaf met meer dan 50 Moslim-percussionisten. De zoon van Doudou, de in Nederland wonende Aly N’diaye Rose bleek een vituoze vaandeldrager van deze slagwerktraditie.

Culturele zondagen 2003

Sinds januari 2003 organiseerde Fort van de Verbeelding op iedere 3e zondag van de maand muzikale, theatrale of anderszins bijzondere gebeurtenissen op Fort Wierickerschans.

Groot muziekproject leerlingen Speel en Werkhoeve

Op donderdag 13 februari 2003 gaven 270 leerlingen van alle groepen van basisschool de Speel en Werkhoeve uit Bodegraven een groot concert. Een week lang was aan de voorbereiding van het concert gewerkt. Het was afgeladen vol in het linker Arsenaal. Naast de kinderen waren er ook meer dan 200 ouders en belangstellenden!

Landelijke dag bibliotheken

Op 20 maart 2003 waren er meer dan 200 mensen op het Fort van de Verbeelding i.v.m. de introductie van All@din, een nieuwe digitale zoekmethode voor bibliotheken. De organisatie was in handen van het Landelijk Bibliotheken Netwerk en Fort van de Verbeelding. De bezoekers kregen o.a. een prachtig optreden voorgeschoteld van Alex Ruca en er waren tal van straatartiesten. Aan het eind van de middag speelden alle bezoekers een speciaal door Peter gemaakte compositie voor 225 gestemde flessen en contrabas!

 

Buitenlandse minister op bezoek bij Fort van de Verbeelding

Op zondag 28 september 2003 was Andruale Awuzu, minister van Transport van Uganda te gast op Fort Wierickerschans. Vertegenwoordigers uit 10 landen, waaronder Brazilie, Sri lanka, Zuid Afrika en Uganda openden met deze dag een internationale conferentie over fietsbeleid in Utrecht. Een speciaal gevormd internationaal deelnemersorkest speelde o.a. op gestemde fietsbellen. Circus Jopie uit Utrecht deed een prachtige act op eenwielers en er was een optreden van het eveneens Utrechtse Orkest de Tegenwind.

2001 & 2002

Stand van Blazen

Festival gedurende 3 zaterdagen waarbij iedere keer een fanfare of harmonieorkest uit de regio samen optrad met een blaasorkest uit de grote stad. Aan het eind werd steeds een gemeenschappelijk stuk gespeeld waaraan ook iedere zaterdag een workshoporkest meedeed. Deelname van Triomf en Semper Avanti uit Bodegraven, de Vriendschap uit Woerden, Toeters en Bellen en Waarschuwing voor de Scheepvaart uit Amsterdam en Ousmans Fanfare uit Groningen.

Het Groot Zelfgemaakte Forten Orkest

Honderd basisschoolkinderen uit Bodegraven en omgeving maakten hun eigen instrumenten, leerden daar vervolgens op spelen en gaven op de afsluitende zaterdag een fantastisch concert.

 

Ontdek het Fort

Rondleiding vol muziek en theater op 4 zaterdagen in september. Er waren audioinstallaties in een bunker en het Arsenaal, er was een prachtige speurtocht voor kinderen, koor Eigenwijs uit Gouda zong in het Kruithuis. Als je je in een bootje liet vervoeren werd je getrakteerd op poëzie. Op het middenterrein kon je meedoen met muziekworkshops en voor kinderen was er een exercitieoefening. Tussendoor kon je wat eten of drinken in het Kuiphuis.
We hadden prachtig najaarsweer en er kwamen bijna 2000 bezoekers.

Ontdek het Fort

Rondleiding vol muziek en theater op 4 zaterdagen in september. Er waren audioinstallaties in een bunker en het Arsenaal, er was een prachtige speurtocht voor kinderen, koor Eigenwijs uit Gouda zong in het Kruithuis. Als je je in een bootje liet vervoeren werd je getrakteerd op poëzie. Op het middenterrein kon je meedoen met muziekworkshops en voor kinderen was er een exercitieoefening. Tussendoor kon je wat eten of drinken in het Kuiphuis.
We hadden prachtig najaarsweer en er kwamen bijna 2000 bezoekers.De smokkelaarsroute

Project in samenwerking met het Bestuurplatform Wierickerschans. Er waren meer dan 200 smokkelaars en ouders! En het was prachtig. Zo was het allemaal bedoeld. Een verteller uit Bodegraven die het smokkelaarsverhaal vertelde, het smokkelaarslied en allemaal blije gezichten. De groepjes kinderen met zaklampen in plukjes over de dijk in het donker, de overtocht op de boot terug naar het fort, de fakkels om het pad aan te geven, de vuren. Dat je van de gesmokkelde meel pannenkoeken kon bakken was een prachtige apotheose!

Share This